Koken in tijd van Corona

Week 14. Aan tafel met Federico Fellini – Ribollita en panzanella

Federico Fellini: dromer, kunstenaar, reclameman maar vooral de meest geprezen Italiaanse filmmaker van de 20e eeuw. Geboren in de roemruchte badplaats Rimini in 1920. Na een carrière als tekstschrijver en tekenaar brak Fellini na de oorlog door als regisseur met de film ‘La Strada‘. Na ‘La Strada’ volgde de controversiële ‘La Dolce Vita met actrice Anita Ekberg in de Trevi fontein in Rome (1960).  Opvallend is dat eetscènes vaak terugkomen in de films van Fellini.

Italiaanse lunch in Fellini stijl

Week 13. Umbrie – Forel in zoutkorst met salsa verde

Het groene hart van Italië heet Umbrië! Waar Toscane de credits krijgt voor haar cipressen, glooiende heuvels en wijn- en olijfgaarden zou Umbrië dat toch zeker ook moeten krijgen. Centraal gelegen en ingeklemd tussen de Marken, Lazio en Toscane is het de enige regio in midden en zuid Italië zonder kustlijn. Tijdens de warme en droge zomers geven de Apennijnen en het Nationaal Park Monte Sibillini verkoeling. De pelgrimsstad Assisi met de Sint Franciscus Basiliek is de meest bezochte plek in de provincie. Verder vind je in Umbrië natuur, rust en……..lekker eten en drinken.

Vis uit het Trasimeno meer

Week 12. Emilia Romagna – Pellegrino Artusi – Tortellini

Het is week 12! Het sociale leven in de cafés, restaurants en op de terrassen komt langzaam weer tot leven. Koken in tijd van Corona gaat gewoon door! Er is nog zoveel moois te delen uit culinair Italië en ik vind het ook veel te leuk om te doen. Deze week staat de regio Emilia Romagna centraal. Culinair wordt de provincie vertegenwoordigd door Massimo Bottura, de excentrieke en eigenzinnige chef van restaurant Osteria Francescana in Modena bekroond met 3 Michelinsterren. Als je hem vraagt waar kom je vandaan,  zal hij zeggen:  I am from a region of fast cars and slow food.

Pellegrino Artusi – Grondlegger van de Italiaanse keuken

Week 11. Campania – Spaghetti di Gragnano alla Puttanesca

Zoals met veel producten in Italië kan er maar één de beste zijn. Zo komt de beste Balsamico uit Modena, de zachtste en mooiste prosciutto ham uit San Daniele en de beste pistache uit Bronte. Ook de regio Campania waar Napels de hoofdstad van is kent een aantal klassiekers. De San Marzano tomaten bijvoorbeeld worden gezien als de aller smakelijkste. De ovale tomaten groeien op de vruchtbare grond van de Vesuvius, worden hand geplukt en zijn dieprood en vol zoet. In blik is de tomaat altijd heel en nooit in stukjes. En wat te denken van de citroenen en daarmee de Limoncello van het eiland Capri en uit de baai van Sorrento. Tel daar nog de buffelmozzarella en de Napolitaanse pizza bij op en je kunt stellen dat ze in Campania genoeg hebben om trots op te zijn.

Gentile uit Gragnano weet hoe je Spaghetti maakt..en verkoopt

Week 10. Feest!  Sicilie – Couscous alla Trapanese 

Wie jarig is geeft een feestje! Koken in tijd van corona #kitvc is alweer 10 weken oud. En eerlijk is eerlijk, ik ben wel toe aan een feestje. Ga je mee naar Sicilië voor een onvervalst Couscous feest? Misschien denk je bij couscous niet direct aan Italië. Van 827 tot 1091 was het eiland Sicilië een islamitische staat, de Arabieren verdreven de Byzantijnen. Het waren de Arabieren die de couscous (cuscus) introduceerde op het eiland.

De trots van de Siciliaanse keuken – Couscous alla Trapanese

Week 9. Friuli – Onweerstaanbare risotto met in de oven geroosterde bloemkool

De meeste groenten in het Italiaans klinken net even een beetje beter dan in het Nederlands. Neem nou venkel- finocchio, of doperwt- piselli en komkommer – cetriolo. Vaak klinkt het niet alleen beter, het smaakt ook beter. Zal iets met de zon te maken hebben, met de vaardigheden van de kok en met de eenvoud van de receptuur. Bloemkool is ook zo’n mooi voorbeeld, cavolfiore, dat wil je eten toch! Maar zeg nou eerlijk, waarschijnlijk denk je onbewust toch aan die kapot gekookte bloemkool met dat onbestemde kaassausje en nootmuskaat. Zullen we dat vergeten!?

Koken in tijd van corona #kitvc – Een terugblik

Wat deed ik eigenlijk twee maanden geleden? Waar was ik mee bezig en hoe zag mijn werk er voor Corona uit? Het is pas twee maanden geleden, maar het voelt als twee jaar geleden. In de eerste week van de corona-crisis ben ik begonnen met de – Koken in tijd van Corona – pakketten. Het leek wel alsof  ik Eetwijn een beetje opnieuw aan het uitvinden was. Hoe gek het ook mag klinken, dat voelde eigenlijk best heel goed. In de rug gesteund door alle aanmoedigen en complimenten was het een vliegende start. De Italiaanse keuken als altijd onuitputtelijke inspiratiebron. In de acht edities tot nu toe zijn er bijna 1000 monden gevuld met pasta, risotto, lasagna, minestrone en pizza.

Yari zegt, top!

Week 8. Pizza Bianca

Pizzeria in Italie, centrum van de wereld

Ieder zichzelf respecterend dorp in Italië heeft er minimaal één: een Pizzeria. De betere pizzeria’s bakken in een houtskooloven, je kunt er afhalen of je gaat zitten aan een houten tafeltje met geblokt tafelkleed. De ‘pizzaiolo’ staat achter zijn werkbank met bakken vol ingrediënten en schuift met zijn schep de pizza’s behendig in de gloeiendhete oven. Vespa’s rijden af en aan en jongens met hun helm nog op lopen in en uit om bezorgingen op te halen. Natuurlijk staat de TV knalhard aan met voetbal uit de serie A. De vrieskist met ijsjes staat midden in de zaak, drankjes pak je zelf uit de koeling. Pizza’s zijn heilig in Italië, de beste (flinterdunne) komen volgens zeggen uit Napels.

week 7. Toscane – Bucatini met Venkel, tomaat en pittige salami

Heb jij iets tegen vlees? Die vraag kreeg ik (met een knipoog) van een enthousiaste volger van mijn recepten. De laatste jaren ben ik steeds minder vlees gaan gebruiken in de keuken. Ik merk dat werken met groenten mij meer voldoening geeft. Het koken met groenten ervaar ik als veelzijdiger en is op de koop toe ook nog eens duurzamer. Wanneer je bewust met groenten kookt, krijg je een veel beter inzicht in de seizoenen. Ook wordt het snel duidelijk wat lokaal is en wat niet en wat de samenhang is tussen smaak en biologisch. Mijn idee was om de koken in tijd van Corona serie vegetarisch te houden. De eerste 6 weken is dat probleemloos gelukt. Maar ja, als je Toscane als thema neemt heb je een probleem.

De Italiaanse vlag bij de slager in Volterra

 

Week 6. Ligurie –  Trofie met zelfgemaakte pesto en groene asperges

Hoe langer ik met het – koken in tijd van Corona – project bezig ben, hoe meer ik naar Italië verlang. Aan jullie reacties te horen sta ik daar niet alleen in. Lekker thuis koken, samen eten met een goed glas Italiaanse wijn verzacht de pijn! Je waant je even in Italië! Vorige zomer was ik aan de Ligurische kust, om precies te zijn in de badplaats Laigueglia (alleen die naam al). Het klassieke plaatje van gestreepte strandstoelen, kabbelende zee, mooie vergezichten en eindeloze lunches. Mijn boodschappen deed ik bij een heerlijk kruidenierswinkeltje, zo één die alles heeft. Lorena, de dame achter de toonbank, spijkerde dagelijks mijn productkennis bij en gaf ook handige kooktips. Ligurië is naast focaccia vooral de regio van de Pesto alla Genovese en olijven uit Taggia. Toen ik bij de pesto van Lorena een willekeurig pak pasta uit het schap trok had ik het voor even bij haar verpest. ‘Pesto eet je met Trofie’!!!!

Trofie en pesto – heilige combinatie

Week 5. Sardinië –  Minestrone met verse doperwten en gezouten ricotta (met Pecorino Sardo en Carasau)

Het gerecht van deze week is een onvervalste klassieker uit de Italiaanse keuken die je in verschillende regio’s op de kaart zult vinden. Minestrone dus. Minestra is soep in het Italiaans en Minestrone de overtreffende trap. Deze Sardijnse maaltijdsoep is geïnspireerd door de lente en gemaakt op basis van tomaat, wortel en ui. We maken de soep compleet met heerlijkheden uit Sardinië: gezouten ricotta, verse doperwten en typische pasta van het eiland: Gnocchetti Sardi. 

Minestrone van Sardinie

 

Week 4. Witte Lasagna met gegrilde groenten en spinazie

Dit is de vierde editie van Koken in Tijd van Corona (#kitvc). De gnocchi van vorige week was een groot succes. Dank voor alle zonnige foto’s, blije gezichten, lieve berichtjes en geweldige hoeveelheid bestellingen. De Collefrisio rosé was een hit, de tiramisu was niet aan te slepen en het uitleveren is ondanks de #anderhalvemeter een feestje. Het gerecht van deze week staat in het teken van Pasen in Italiaanse stijl. De Italianen hebben een mooie uitspraak met betrekking tot Pasen: Natale con i tuoi, Pasqua con chi vuoi.  Kerstmis vier je met je familie, Pasen met wie je wilt. Veel Italianen grijpen Pasen aan voor een uitgebreide picknick heerlijk in de natuur. De wijn vloeit rijkelijk, het eten is overvloedig en blinkt uit in eenvoud en smaak. Witte Lasagna past perfect in dit plaatje.

Week 3 . Gnocchi met pomodori, buffelmozzarella en basilicum

Gnocchi is zo oud als Italië zelf. In het oude Rome werden de ‘dumplings’ al gemaakt van havermout en eieren. Later werd een deel van het meel vervangen door aardappel en was de ‘gnocchi di patate’ geboren. Vanwege de simpele en goedkope ingrediënten heeft gnocchi altijd bekend gestaan als het gerecht van de armen. Maar tegenwoordig is het onder andere in Rome de traditie om gnocchi op donderdagavond vast op de dagkaart te zetten in luxe restaurants. Terecht als je het mij vraagt. Lees verder over Njokkie

Femke stralend met de Gnocchi

 Week 2. Veneto – Risotto (Vialone Nano) met taleggio, peer en prei

Het gerecht van deze week komt uit noord Italië. Een combinatie van rijst uit Veneto en kaas uit Lombardije, twee regio’s waar ik oh zo graag kom en waar de mensen het op dit moment heel zwaar te verduren hebben. De rijst komt uit de regio Mantova, ik importeer het type Vialone Nano zelf van de familie Melotti. De Taleggio is een oranje schimmelkaas uit Lombardije. Risotto maken is niet moeilijk, maar je moet wel even je kop erbij houden. Klaar voor de start, daar gaan we.

Op werkbezoek bij Melotti, Isola della Scala

Koken in Tijd van Corona – Vooruit met die raapstelen! Week 1, we gingen los!

Het zijn bijzondere tijden, verwarring en ongeloof wisselen zich razend snel af met bewondering en verwondering. Vanaf het moment dat ik mijn eerste receptuur donderdag online heb gezet en mijn nieuwsbrief heb verstuurd ben ik overspoeld door bestellingen (100+ eters). Tel daar bij op een berg aan enthousiasme, shout outs, aanmoedigingen, complimenten en heel veel positieve energie. Dat is wat we nodig hebben in deze zware tijden. Lekker koken en gezond eten helpt daarbij! Dus ik ga door zolang als het kan, mocht er iets veranderen in de regels dan zal ik mijn activiteiten daar op aanpassen.  Laten we hopen van niet, dus zorg dat je afstand houdt !#anderhalvemeter. 

Familie van Dijk in actie, Nigtevecht

 Week 1. Puglia – Orecchiette met Cime di Rapa, kikkererwten en Pangrattato

Een echte klassieker uit de Zuid Italiaanse keuken. Puglia om precies te zijn. Als ik alle berichten mag geloven hebben jullie voor een mensenleven aan pasta in huis. Dit gerecht vraagt echter om een hele specifieke pastasoort: Orecchiette (oortjes). Prima te verkrijgen bij de grotere supermarkten (normaal gesproken). Kun je de pasta niet krijgen kies dan voor een ander soort bijvoorbeeld penne. De mamas uit Puglia (de hak van Italië) combineren de Orecchiette met Cime di Rapa (raapstelen).

Corona slaat toe . Agenda leeg . En nu?
Top bordje, Marc Goosen Amsterdam oord

Een lege agenda! Wat nu? Koken in tijd van Corona #kitvc

En dan is mijn agenda opeens volledig leeg. De studio is dicht.  De voorbije dagen waren verwarrend en confronterend. De komst van het Corona virus vergt veel van iedereen en voelt in eerste instantie vooral als een enorme bedreiging. Hoe blijf ik en mijn gezin gezond?  Hoe blijf ik aan het werk en hoe houd ik mijn bedrijf staande?  Vanuit de overheden worden we goed geïnformeerd hoe we het virus te lijf kunnen gaan en hoe we ons het beste kunnen gedragen. Het is aan ons om ons daaraan te houden en dit gezamenlijk aan te gaan. Social Distancing heeft alle prioriteit!

Lees verder over Koken in tijd van Corona #kitvc

Contact

Heeft u vragen? Neem vrijblijvend contact op met Eetwijn

Eetwijn
Joan Melchior Kemperstraat 75H
1051TL Amsterdam
E-mail
Mobiel
06.44.66.25.20