Agenda

Italiaanse kookcursus in Amsterdam – start 19 september 2017 – de keukens van Venetië, Florence en Rome

Heb je zin om Italiaans te komen koken? In mei start ik een nieuwe serie kooklessen waarin drie klassieke regionale Italiaanse keukens centraal staan.
We starten in het noorden met de Venetiaanse keuken met o.a. baccala, pasta vongole en een eerbetoon aan Harry’s Bar.
Dan zakken we af naar Toscane en gaan aan de slag met de keuken van Florence ofwel de Florentijnse keuken met o.a. Rijsttaart, Gnocchi en klassieke Ribollita.
We eindigen de serie met de oeroude Romeinse keuken met o.a. Eend in dadelsaus, ravioli van Maestro Martino en balletjes van zeevruchten.
Zin gekregen? Meld je aan! Natuurlijk zorg ik voor mooie lokale wijnen, de Italiaanse keuken zonder wijn is ondenkbaar.

De kookcursus in drie woorden: lekker, leuk en leerzaam!

Drinken links, eten rechts in Florence
 • Wanneer? dinsdagen 19 september, 10 oktober en 17 oktober 2017
 • Kosten? € 165 voor drie avonden: inclusief een hapje bij binnenkomst, receptuur, wijnen en drankjes.
 • Waar? Studio Eetwijn – Joan Melchior Kemperstraat 75H – Amsterdam
 • Tijden? Binnenloop 18.00 uur, start 18.30 uur en einde ongeveer 22.30 uur.

 

 

 

 

Wijnproeverij in Amsterdam zondag 1 oktober 2017  – Duitsland

Duitsland was in de Middeleeuwen het één na belangrijkste wijnland van Europa na Frankrijk. De Germanen produceerde niet uitsluitend witte wijnen zoals je zou verwachten. In verwijzingen van Shakespeare blijkt dat Duitse wijn hoofdzakelijk rood was, van de pinot noir druif (ofwel Spatburgunder maar daarover later meer). En kijk nu! Wat weten we van onze wijnmakende oosterburen, veel te ‘wijnig’! De spotgoedkope mierzoete Liebfraumilch?? Met de meest veelzijdige druif ter wereld de Riesling hebben de Duitsers goud in handen. Op het gebied van moderne wijnmaaktechnieken en biologische wijnbouw loopt Duitsland voorop. Kom dat proeven, puur wijngenot!

Yes we do!
 • Wanneer? zondag 1 oktober 2017
 • Kosten? € 29,50 inclusief fijne hapjes en wijnen
 • Waar? Studio Eetwijn – Joan Melchior Kemperstraat 75H – Amsterdam
 • Tijden? Binnenloop 15.00 uur, start 15.30 uur en einde ongeveer 18.00 uur.

 

 

Masterclass Wild – Kookworkshop in Amsterdam dinsdag 31 oktober 2017

Misschien is het wildseizoen wel de mooiste periode van het jaar om de keuken in te gaan. Officieel begint het wildseizoen in Nederland op 15 oktober. Het aanbod verschilt van jaar tot jaar, zowel in soort als in aantal. Ik geef het seizoen iets meer tijd om op gang te komen. Kleine tip van de sluier, ik zet in ieder geval in op patrijs, damhert, eend en zwijn en/of haas.

Het wildseizoen vraagt erom de keuken in te gaan.

We gaan de keuken in en ik vertel je over de verschillende soorten wild, de kenmerken, de kooktechnieken en niet onbelangrijk: wat schenk je erbij (wild vraagt meestal om stevige wijn, maar er zijn uitzonderingen).

We gaat uitbenen, ontvliezen en braden op het karkas. We werken aan stoofjes, bakken a la minute en trancheren. Natuurlijk maak ik je wegwijs met een rijke klassieke wildsaus.
Naast de wildbereidingen maken we fijne bijgerechten in de stijl van de herfst: denk aan paddenstoel, kool, pompoen en knollen. Natuurlijk ontbreekt een dessert niet, wees daar maar zeker van.

 • Wanneer? dinsdag 31 oktober 2017
 • Kosten? € 69,50 inclusief receptuur, begeleidende wijnen en een aperitief met hapje
 • Waar? Studio Eetwijn – Joan Melchior Kemperstraat 75H – Amsterdam
 • Tijden? Binnenloop 18.00 uur, start 18.30 uur en einde ongeveer 22.30 uur.

Culinaire reis naar Italië regio VENETO – 26 t/m 29 oktober 2017 

Na Piemonte (2014) en Friuli (2016) heb ik mijn pijlen voor dit najaar gericht op Veneto. De regio strekt zich uit van de sprookjesstad Venetië tot het Gardameer. De reis gaat naar het culinaire hart in de driehoek Verona, Vicenza en Mantova. De herfst doet zijn intrede, met nog heerlijke vleugen nazomer. De eerste paddenstoelen, misschien wat truffel en natuurlijk heerlijk eten en mooie wijnen. Dit voorjaar ben ik op verkenning geweest. De mensen, de wijnen en de gastronomie hebben mij eens te meer gegrepen. Er valt zo veel te ontdekken!  Alleen al de wijn,  we zullen moeten kiezen.

Heel veel taartjes om uit te kiezen in Mantova

De wijngaarden rond het Gardameer (Valpolicella, Amarone, Soave en Custoza) en in de heuvels bij Vicenza zijn een zekerheid in ons programma. In de stad Mantova gaan we op zoek naar de meest authentieke ravioli (tortelli genaamd). Het super charmante stadje is tevens de place to be in Veneto voor zandkoekjes en heerlijk gebak. In het hart van de regio liggen de rijstvelden rond het plaatsje Isola della Scala. We gaan de kneepjes van het vak leren bij Riseria Melotti, een zeer charmant familiebedrijf. Natuurlijk maken we tijd vrij om door Verona te slenteren en een lunch aan het Gardameer klinkt ook heel aantrekkelijk.  Ga je mee op avontuur? Begin september verwacht ik het programma rond te hebben.  Als je interesse hebt stuur mij dan vast een bericht, dan vertel ik je meer. Ik verwacht met een kleine groep te vertrekken en beschikbaarheid is dus beperkt.

New Arrivals – De  2016 oogst Biologische wijnen van Venchiarezza (Friuli)

Bestel een proefpakket van de 6 smaken (3x wit en 3x rood) #friulano#ribella #pinotgrigio #refosco #cabernetfranc #schioppettino a €72.50 en ontvang een pak Top! Risotto rijst Carnaroli (1kilo twv € 5,95) van Riso Melotti Gratis! De rijst heb ik persoonlijk voor je geselecteerd in Isola della Scala / Veneto.

Rechtstreeks uit Isola della Scala – Risotto van Melotti

Contact

Heeft u vragen? Neem vrijblijvend contact op met Eetwijn

Eetwijn
Joan Melchior Kemperstraat 75H
1051TL Amsterdam
E-mail
Mobiel
06.44.66.25.20