Agenda

Kookworkshop Sicilië – open inschrijving – donderdag 16 mei 2019 in Amsterdam 

De keuken van Sicilië – Proef de zon

Culinaire traditie op Sicilië is zo oud als de wereld schreef de Siciliaans-Griekse dichter Archestratus in zijn gedicht ‘Deipnosophistai’; een ode aan de geneugten van de Siciliaanse keuken. Een stukje culinaire Griekse geschiedenis. De Grieken introduceerden het volkoren meel dat werd gebruikt voor de bereiding van platte broden die als de voorlopers van de focaccia gelden. Ook plantten zij Malvasia en Moscato druiven die nog steeds geteeld worden en van de sneeuw van de Etna maakten zij samen met fruit en honing ijskoude lekkernijen.

Door de eeuwen heen is Archestratus zeker niet de enige geweest die lyrisch was over de Siciliaanse keuken. Velen brachten ‘een bezoekje’ aan het eiland en lieten er als dank hun sporen na. De belangrijkste invloeden zijn afkomstig van de Saracenen (Arabieren) die in de Middeleeuwen het eiland beheersten. Zij introduceerden specerijen uit het verre oosten en suikerriet voor het maken van sorbets, taart, gebak en natuurlijk marsepein. Het fundament voor de Siciliaanse ‘zoete tand’ was hiermee gelegd. Ook introduceerden zij de methodes voor het vangen van tonijn en zwaardvis in de diepe Tyrheense wateren. Grappig is verder dat wat de Sicilianen cusucu noemen gemaakt is met vis, terwijl het Noord-Afrikaanse couscous meestal met lam wordt gemaakt.

Dat is dan ook de kracht van de Siciliaanse keuken. Over alle invloeden van overheersers is een sterke Siciliaanse saus gegoten. Granen, groenten, kruiden en specerijen, olijven en olijfolie, fruit, noten, vis en kaas zijn de meest gebruikte ingrediënten in de Siciliaanse. Schrijf je in en ga aan de slag met heerlijke aubergine, veel vis, klassieke pasta, couscous (echt!) en als klapper zelfgemaakte Canolli! Natuurlijk schenk ik er een fijn glas lokale wijn bij: Nero d’Avola, Cataratto en Grillobijvoorbeeld.

  • Wanneer: donderdag 16 mei 2019
  • Kosten? € 62,50 (inclusief receptuur, begeleidende wijnen en een aperitief met hapje)
  • Waar? Studio Eetwijn – Joan Melchior Kemperstraat 75H – Amsterdam
  • Tijden? Binnenloop 18.00 uur, start 18.30 uur en einde ongeveer 22.30 uur

Drieweekse Kookcursus GROENTEN – open inschrijving – 14 – 23 – 28 mei 2019 in Amsterdam 

Romanesco, de groene bloemkool

Niets zo kleurrijk en veelzijdig als groenten. De instanties schrijven ons voor dat we per dag minimaal 200 gram groenten zouden moeten eten. De realiteit is dat maar 1 op de 4 Nederlanders dat haalt. Waarom eigenlijk? Ergens gaat het niet helemaal goed dus. Een veelgehoorde klacht is dat het moeilijk is smaakvol en afwisselend met groenten te koken. Echt? Misschien is het tijd voor nieuwe inspiratie, meer productkennis en verbeterde kooktechnieken?

Kom je drie avonden koken met groenten? We laten ons inspireren door drie chefs die met hun kookboeken groenten met recht op de kaart op hebben gezet. De avonden zien er als volgt uit:

dinsdag 14 mei: De basis van de keuken: groentebouillon, Snijtechnieken, Focus op vergeten groenten, Inspiratie: Plenty van chef Yotam Ottolenghi. donderdag 23 mei: Focus op seizoensgroenten, Over fermenteren en inleggen, Inspiratie: de Groentebijbel van de Amsterdamse Française Mari Maris. donderdag 28 mei: ‘Exotische’ groenten uit binnen en buitenland, Groentebereidingen en wijn combineren, Inspiratie: Groenten in de hoofdrol van chef Alain Passard ***

Wanneer: dinsdagen/donderdagen 14 – 23 – 28 23 mei 2019
Kosten? € 179,50 (inclusief receptuur, begeleidende wijnen en een aperitief met hapje)
Waar? Studio Eetwijn – Joan Melchior Kemperstraat 75H – Amsterdam
Tijden? Binnenloop 18.00 uur, start 18.30 uur en einde ongeveer 22.30 uur

Contact

Heeft u vragen? Neem vrijblijvend contact op met Eetwijn

Eetwijn
Joan Melchior Kemperstraat 75H
1051TL Amsterdam
E-mail
Mobiel
06.44.66.25.20