Agenda

Wijn Spijs diner Emilia Romagna – vrijdag 28 juni  2019 in Amsterdam 

De buik van Italie – Emilia Romagna

Emilia Romagna wordt volkomen terecht wel de buik van Italië genoemd. De regio biedt zo ongeveer alles wat een culinair hart begeert ga maar na: lasagna, tortellini, Prosciutto di Parma, mortadella, pancetta, Aceto Balsamico, Parmigiano Reggiano en ga maar door. Op vrijdag 28 juni kook ik een klassiek diner met de regio Emilia Romagna centraal.

Het hart van het culinaire Emilia Romagna wordt gevormd door de hoofdstad Bologna. De stad heeft als bijnaam La Grassa, de vette. De keuken van Emilia Romagna is dan ook overvloedig en stevig tafelen is het credo.

Als we het over lekker eten hebben en Emilia Romagna kunnen we natuurlijk niet om Pellegrino Artusi heen. Deze zijdehandelaar uit de regio Bologna was zo gepassioneerd van eten dat hij in rond 1900 besloot om een boek te schrijven met de prachtige titel; L arte di mangiar bene’de kunst om goed te eten, over de hele wereld beschouwd als dè Italiaanse culinaire bijbel.

Artusi zal ook oog hebben gehad voor de heerlijke piadina, een knapperig, gezouten broodje gebakken  met een vulling als prosciutto, kaas of groenten. Piadina wordt gezien als een van de culinaire uithangborden van Emilia Romagna. Tel daar de beste prosciutto, de beroemdste kaas, de mooiste balsamico, de meest verfijnde  worsten en de vis uit de Adriatische zee en je hebt alle ingrediënten compleet om een geweldige diner samen te stellen.

Zo bekend als Emilia Romagna is om haar culinaire specialiteiten; zo onbekend zijn de wijnen. De belangrijkste wijn is de rode Lambrusco. De wijn heeft een nogal negatief imago in Nederland vanwege de dunne, licht zoete, iets bruisend limonade variant. Onterecht!  In de regio is gelukkig weer een aantal kleine producenten die de oorspronkelijke droge,hoogwaardige en gastronomische Lambrusco nieuw leven in blaast. Ik heb de prachtige wijnen van Fattoria Moretto uit Castelvetro naar Amsterdam laten komen en ben de zelfbenoemde ambassadeur voor hun wijnen.

  • Wat: Wijn en spijs diner Emilia Romagna
  • Wanneer: vrijdag 28 juni 2019
  • Kosten? € 59,50 (4 gangen diner inclusief wijnarrangement, aperitief en koffie en thee)
  • Waar? Studio Eetwijn – Joan Melchior Kemperstraat 75H – Amsterdam
  • Tijden? Binnenloop 19.00 uur, start 19.30 uur, einde 22.30 uur

Drieweekse Kookcursus GROENTEN – open inschrijving – 26 juni – 3 juli – 10 juli 2019 in Amsterdam 

Romanesco, de groene bloemkool

Niets zo kleurrijk en veelzijdig als groenten. De instanties schrijven ons voor dat we per dag minimaal 200 gram groenten zouden moeten eten. De realiteit is dat maar 1 op de 4 Nederlanders dat haalt. Waarom eigenlijk? Ergens gaat het niet helemaal goed dus. Een veelgehoorde klacht is dat het moeilijk is smaakvol en afwisselend met groenten te koken. Echt? Misschien is het tijd voor nieuwe inspiratie, meer productkennis en verbeterde kooktechnieken?

Kom je drie avonden koken met groenten? We laten ons inspireren door drie chefs die met hun kookboeken groenten met recht op de kaart op hebben gezet. De avonden zien er als volgt uit:

woensdag 26 juni: De basis van de keuken: groentebouillon, Snijtechnieken, Focus op vergeten groenten, Inspiratie: Plenty van chef Yotam Ottolenghi. woensdag 3 juni: Focus op seizoensgroenten, Over fermenteren en inleggen, Inspiratie: de Groentebijbel van de Amsterdamse Française Mari Maris. woensdag 10 juni: ‘Exotische’ groenten uit binnen en buitenland, Groentebereidingen en wijn combineren, Inspiratie: Groenten in de hoofdrol van chef Alain Passard ***

Wanneer: woensdagen 26 juni en 3 en 10 juli 2019
Kosten? € 179,50 (inclusief receptuur, begeleidende wijnen en een aperitief met hapje)
Waar? Studio Eetwijn – Joan Melchior Kemperstraat 75H – Amsterdam
Tijden? Binnenloop 18.00 uur, start 18.30 uur en einde ongeveer 22.30 uur

Contact

Heeft u vragen? Neem vrijblijvend contact op met Eetwijn

Eetwijn
Joan Melchior Kemperstraat 75H
1051TL Amsterdam
E-mail
Mobiel
06.44.66.25.20