Culinaire reizen

Naast wijn en koken ben ik verzot op reizen. Voor wijn geldt dat je er pas echt over mee kunt praten als je in de wijnregio bent geweest. Eenmaal in de wijngaard, in de kelder, aan de keukentafel van de wijnboer of in het restaurant om de hoek leer je echt hoe de wijn in elkaar zit. Dan vergeet je de smaak, de geur en het karakter van de wijn nooit meer. Voor mooie ingredienten geldt dat net zo! Olijfolie rechtstreeks van de pers proeven is onvergetelijk, de geur van de kaaskelder gaat nooit meer uit je geheugen en de ham smaakt in San Daniele zelf het allerbest.

Je begrijpt het, ik ga er regelmatig op uit.  Inspiratie op doen, kennis vergaren en genieten van wijn en eten.  De Champagnekelders van Reims in bijvoorbeeld, of wandelen langs de rotweinwanderweg in de Ahr in Duitsland. Op truffeljacht in Piemonte, de bistro keuken van Lyon ontdekken of het tapas-paradijs San Sebastian onveilig maken. Inmiddels ben ik op veel plekken geweest, maar er is nog veel te ontdekken, te proeven en  te leren.

NIEUW! Veni, Vini, Bici – 3e Culinaire Fietsreis Piemont  29 april t/m  6 mei 2024

Ben je net als wij verliefd op Italië? Houd je van koken en lekker eten en drinken? Ben je een enthousiaste fietser? Dan is dit de droomreis waarin alles samen komt. Ga met ons mee naar Italië voor een week van fietsen en culinair genieten. Inspanning en ontspanning in La Bella Italia. Veni, Vini, Bici! 

Martijn in Valtellina
Ties in zijn favoriete omgeving

Wij – Martijn en Ties – nemen je graag aan de hand. Martijn Hendriks (1972) is de drijvende kracht achter Eetwijn: Chef, vinoloog, fanatiek fietser en Italiëkenner. Ties Wijntjes (1999) is fietsavonturier, redacteur bij WielerFlits.nl en smoorverliefd op Italië.

Onze eerste culinaire fietsreizen naar Valtellina (mei 2022) en Friuli (mei 2023) waren een denderend succes. De rijke keukens, uitdagende fietstochten, het aanmoedigen bij de Giro d’ Italia en unieke verblijven zorgde voor ons en onze reisgenoten voor reizen om nooit te vergeten. Ervaringen die schreeuwde om een vervolg!

Waar gaan we heen?  Piemont (IT)

Dit jaar reizen we af naar weer een nieuwe bestemming: Piëmont waar de oorsprong van het hedendaagse Italië ligt. Piëmont ligt in het noordwesten van Italië, culinaire trefwoorden zijn er enogastronomia en Slow Food, terwijl de cultuur wordt gevormd door de historie van de Savoye met zijn vele paleizen, heiligdommen en middeleeuwse kerkjes die nog herinneren aan een tijd van pelgrims en robuuste kastelen die indringers buiten moesten houden. Tot op de dag van vandaag voel je de deels Franse en deels Italiaanse sfeer van dit vroegere rijk. Ook landschaptechnisch is de regio zeer  bijzonder en divers. Indrukwekkende Alpentoppen in het noorden en  het heuvellandschap van de Langhe en de Po-vlakte daartussen. Wij gaan ons niet nestelen in de culinair en cultureel bekende Langhe, maar in het ongerepte noorden van Piëmont, dichtbij de stad Ivrea en tussen de uitlopers van de Grajische Alpen en de Walliser Alpen.

Piemonte – aan de voet van de berg

We bevinden ons dus tussen twee bergketens, maar ook op de grens van het Aostadal en de Povlakte en in het hart van het vroegere Savoie-Piemontese rijk. Piëmont was vroeger onderdeel  van het hertogdom Savoye, zodoende zijn er sterke Franse invloeden en verbindingen die tot op de dag van vandaag zichtbaar zijn. Evengoed is Piëmont een oer-Italiaans regio, we strijken neer in een streek met een unieke en sterk historisch gebonden cultuur.  Hoofdstad van de regio is Turijn, wat eveneens het industriële hart van de streek is. Grote en welbekende bedrijven als Fiat, Rai, Seat en Lavazza vinden hier hun oorsprong, al is de agglomeratie met meer dan twee miljoen inwoners natuurlijk evengoed bekend om het zwart-witte van voetbalclub Juventus. Maar de ‘ werkstad’  barst van het grandeur, het is niet voor niets dat de 107e Giro d’ Italia start in Turijn.

Waar verblijven we?  Villa Castello Montestrutto

Ons verblijf – Castello Montestrutto

Het is een kasteel geworden! Ongeveer een uur boven Turijn en iets ten zuiden van het dorp  Settimo Vittone vind je Castello Montestrutto. Het kasteel ligt hoog boven het gelijknamige dorpje en kijkt uit over de rivier Dora Baltea. De rivier stroomt vanuit het noorden door de Vallei van Aosta naar de Po bij Turijn.  Castello Montestrutto dateert uit het jaar 892 en ligt aan de pelgrimsroute Via Francigena van Rome naar Canterbury. Na een zeer woelige geschiedenis kwam het kasteel in het begin van 20 eeuw in handen van de Scalero familie. Rosario Scalero (1870-1954) is een beroemd componist, vioolspeler en leraar die onder anderen Leonard Bernstein in het kasteel les gaf.

Met een middeleeuws kronkelweggetje langs boomgaarden, olijfbomen en de kerk van San Giocomo kom je via de kasteelpoort en de sprookjesachtige tropische tuin bij het kasteel. Het kasteel is prachtig onderhouden en met de marmeren open haard, uitgebreide middeleeuwse luiken en ramen, prachtige ingebouwde kasten en met uitgebreide decoratieve fresco wanen we ons even in een andere tijd. De slaapkamers zijn stijlvol en klassiek ingericht, allen met een eigen karakter en met prachtige vergezichten (met de torenkamer in het bijzonder). In de keuken kunnen we lekker uit de voeten, Martijn zal zeker een avond inruimen om samen aan de slag te gaan. De eetkamer is ruim en comfortabel en ook buiten op het terras naast het kasteel staat een heerlijke tafel klaar om lang en uitgebreid te lunchen of dineren.

We ontvangen jullie hier op maandag 29 april aan het begin van de avond met een aperitief. We verblijven de gehele periode (7 nachten) in Castello Montestrutto. Op maandag 6 mei trekken we de kasteelpoort achter ons dicht en vertrekken we, waarschijnlijk met pijn in ons hart, naar huis.

Fietsen – Wat staat er op het programma?

De naam Piëmont is een afgeleide van het Latijnse ad pedem montium, ofwel: aan de voet van de bergen. Dat geldt ook zeker voor ons, want we verblijven letterlijk aan de voet van hoge Alpentoppen, dus de bergen in zullen we! Om de hoek van ons verblijf bevindt zich één van de Italiaanse wielerbedevaartsoorden: Sacro Monte di Oropa, oftewel de heilige berg van Oropa. Dit Rooms-Katholieke heiligdom werd aan het begin van de 17e eeuw aangelegd en bestaat uit 12 kapellen. Niet enkel Katholieken bezoeken Monte Oropa graag: ook voor wielrenners is het een bedevaart, vanwege de rijke koershistorie die op de klim naar het complex is gevormd. Zo leverde Marco Pantani hier in 1999 een ware demonstratie nadat hij aan de voet van de beklimming met kettingproblemen te kampen had. Onderweg naar boven haalde hij maar liefst 49 concurrenten in om alsnog de etappe te winnen. Recenter was het Tom Dumoulin die vriend en vijand verbaasde met een indrukwekkende versnelling op de kasseitjes naar de finish, om het fundament te leggen voor zijn eerste en enige Giro-overwinning (2017).

Het heiligdom – Oropa

Dit jaar is Monte Oropa weer opgenomen in het parcours van de Giro d’Italia. Bijzonder vroeg zelfs: de tweede etappe finisht op de klim naar Oropa. Zo’n historische aankomst kunnen we niet links laten liggen, dus op zondag 5 mei staan wij langs de kant van de weg alle Girini aan te moedigen onderweg naar de top van deze heilige klim. Uiteraard doen we daags voor de koers een parcoursverkenning en leggen we zelf de weg naar het heiligdom af.

Maar vanuit ons verblijf is er nog veel meer te beleven. De eerste dag staat traditiegetrouw een koffieritje op het programma, zodat we rustig kunnen landen en de streek gelijk op onze favoriete manier kunnen leren kennen: te fiets. In de uitlopers van de Alpen zullen we ongetwijfeld al de eerste heuvels tegenkomen.

Maar, veel vlak fietsen zal het niet zijn in Piëmont, want de vele bergen om ons heen zullen overwegend het decors van de fietsritten vormen. Wat dacht je van een uitstapje naar één van de vele vertakkingen van het Aostadal? Of een rit door het heuvelland wat de grens vormt tussen de Alpen en de Povlakte? Een ritje door de Canavese-streek mag ook niet ontbreken. Genoeg te ontdekken dus. Net als voorgaande jaren verschillen de routes in afstand en aard. Houd rekening met ritten van 40 à 100 kilometer met 500 à 2000 hoogtemeters. We zijn flexibel: meer of minder kan altijd.

Culinair programma – Wat staat er op het menu?

De regio Piëmont wordt zelfs door de Italianen gezien als het  summum van de Italiaanse gastronomie. De eyecatchers zijn truffel, wijn, paddenstoelen, chocolade, en hazelnoot, maar ook voor kaas, worst en rijst zit je in Piëmont goed. De keuken van Piëmont is voor een deel afgeleid van de Franse keuken; Turijn was vanaf 1559 de hoofdstad van het koninkrijk Savoia en er was volop culinaire uitwisseling tussen Italië en Frankrijk. Het gastronomische hart van de Piëmontese keuken klopt in het heuvellandschap rond steden Alba, Asti en Montferrato; dit gebied is ook wel bekend als Le Langhe. De regio is beroemd om de wijn (Barolo, Barbaresco, Moscato en Barbera uit Asti en Alba) en om de  truffel die in de herfst de regio in beroering brengt. De Slow Food beweging (inmiddels een wereldwijde organisatie ter bevordering en behoud van de traditionele keuken) kent ook haar oorsprong in Piëmont. Dat is geen toeval.

Voor onze reis zoeken wij het onontdekte gebied ten noorden van Turijn op. Het eerste wat op ons wenslijstje kwam te staan is een bezoek aan Ilaria Salvetti. Ilaria is wijnmaakster in het dorp Caluso. Het dorp staat bekend om de witte wijn Erbaluce, een onbekende parel! Naast wit maakt Ilaria ook verfijnde mousserende wijn. Dat alles doet zij biologisch en met veel liefde.

Ilaria Salvetti – wijnmaakster in Caluso

Dicht bij ons kasteel en geplakt tegen de berg hebben we ook een afspraak met wijngoed Figliej van wijnmaakster Bianca Seardo. Bianca maakt vooral rood van de lokale druif Canavese, vol passie vertelt zij over de pergola-wijnbouw, typisch voor de bergwijngaarden in de regio van Settimo Vittone.

 Maar waar wijn is in Piëmont, wordt ook gegeten. Maddealena Zucca maakt dichtbij Ivrea in Vico Canavese de kaas Toma‘d Trausela. Een bijzonder vrouw, met een bijzonder kaas en een bijzonder verhaal. We gaan het proeven! Over Ivrea gesproken, het stadje is beroemd geworden door de typemachinefabrikant Olivetti. Borgo Olivetti, het ‘Olivetti-dorp’, met fabriekshallen en huizen voor het toenmalig personeel is zelfs Unesco Werelderfgoed. Misschien komen we toe aan een klein bezoek, hoe dan ook gaan  we naar Ivrea voor de wekelijkse versmarkt. Een bezoek aan de markt is ideale manier om meer te leren over de lokale producten en inkopen te doen voor een feestelijke diner.  Natuurlijk gaan we op zoek naar de beste, meest bijzondere en authentieke osterias, trattorias en ristorante. Laat dat maar aan ons over. Ook een traditioneel bezoek aan de beste lokale pizzeria zal niet ontbreken, met een biertje natuurlijk.

Prijsindicatie en Aanmelden

De prijs voor de Culinaire Fietsreis in Piëmont hebben wij voorlopig vastgesteld op €1795,- per persoon. Wanneer we het programma definitief hebben kunnen we de prijs bevestigen (we verwachten slechts marginale aanpassingen in de prijs).

Aanmelden kan door te mailen naar martijn@eetwijn.com. We sturen je dan een aanmeldingsformulier met de betalingsinformatie.

De prijs heeft betrekking op het volgende:

 • Verblijf van 7 nachten in Castello Montestrutto – Settimo Vittone, Piëmont
 • Ontbijt, lunch en diner voor alle dagen
 • Alle drankjes (excl. wijn in restaurants)
 • Eten en voorzieningen om de fietsritten goed door te komen
 • Alle workshops, bezoeken, excursies en uitstapjes

Wat is niet inbegrepen?

 • Wijn tijdens lunch/diner in de restaurants
 • Persoonlijke uitgaven
 • Verzekeringen
 • Vervoer van Nederland naar Italië v.v.
 • Gebruik 1 persoonskamer (toeslag nog te bepalen)

Praktische zaken

 • Castello Montestrutto ligt in Piëmont ten noorden van Turijn en op 1060 km rijden van Utrecht. De snelste aanrijroute is via Duitsland, Basel en de Sint Bernhard tunnel.
 • Vliegen kan uitstekend op Turijn Caselle (45 minuten/70 km rijden). Ook is het goed mogelijk om per trein te reizen. De route is dan per nachttrein van Amsterdam via Bazel naar Milaan (nightjet). Van Milaan is er een snelle verbinding naar Turijn per trein of bus.
 • Als je niet per eigen vervoer maar met de trein of vliegtuig reist, bieden wij de mogelijkheid om je racefiets van Amsterdam naar Italië per bus te vervoeren . Als we weten hoeveel animo hier voor zullen we onze bus daar op aanpassen. Ter indicatie zullen de kosten van het vervoer tussen de € 100 en €150 zijn per fiets.
 • We gaan uit van Afhankelijk van de precieze groepssamenstelling maken we de verdeling over de verschillende kamers.
 • De groepsgrootte voor de reis zal maximaal 12 personen zijn (en 2 personen begeleiding).
 • Het programma is voorlopig en wordt ruim voor vertrek definitief gemaakt.

2e Culinaire Fietsreis Friuli (IT) mei 2023 Reisverslag

Na het daverende succes van de eerste culinaire fietsreis naar Valtellina (mei 2022), stond in het voorjaar van 2023 de twee editie op het programma. Als  bestemming kozen we voor een oude liefde van Martijn: de regio Friuli. Met een groep van 11 trokken we naar het uiterste Noordoosten van Italië voor een week van fietsen en genieten van al het moois dat de regio op het gebied van eten en drinken te bieden heeft. Als dikke bonus waren we getuigen van de ultieme ontknoping van de Giro d’ Italia.

Ons verblijf: Villa Castello di Brazza

Na de prachtige verblijven tijdens onze eerste reis in Valtellina lag de lat hoog. Maar ook tijdens onze reis naar Friuli hadden we het voortreffelijk voor elkaar. Ons thuis was een week lang Villa Castello di Brazzà in Moruzzo. De villa bevindt zich ten noordwesten van de stad Udine, op de restanten van een Romeinse heuvel en naast de ruïne van het 10e-eeuwse Castello di Brazzà. De villa was zeer ruim met een professionele keuken,  prachtige unieke ruime kamers, meerdere grote zitkamers en zelfs een park direct achter het huis. Klap op de vuurpijl was een ommuurd zwembad met uitzicht op de bergen. Op dinsdag 23 mei ontvingen we de deelnemers met een diner op de villa. Iedereen was vol verwachting.

Villa Castello Brazza

Dag 1. woensdag 24 mei Welkom in Friuli

Onze eerste fietsdag  stond in het teken van een lokale fietsheld: Ottavio Bottecchia (de eerste Italiaanse winnaar van de Tour de France). De rit van zestig kilometer voerde ons onder andere langs de Tagliamento-rivier. Direct aan de rivier maakte we een korte stop bij het monument ter ere aan de fietsheld Bottecchia. Zijn dood is tot op de dag van vandaag een mysterie (was het de maffia, een ongeval, een boze boer?). De eerste kilometers reden we nog in de regen (de enige van de week), maar kort voor de koffiestop in de hamhoofdstad San Daniele del Friuli brak de zon door. Op het terras, onder het genot van de eerste Italiaanse koffie, konden de armstukken en regenjacks uit. Toen de San Daniele prosciutto op tafel verscheen, lachte het leven ons  helemaal toe.

In de middag hadden we een afspraak met Michele Ciani van wijnhuis Aquila del Torre. Het wijnhuis ligt in de heuvels van de Colli Orientali. Michele’s wijngaard in de vorm van een natuurlijk amfitheater is de ster van de show. Aquila del Torre is volledig biodynamisch, aandacht voor flora en fauna staat centraal.  Natuurlijk kregen we alle wijnen te proeven, eerst op het wijngoed en later bij restaurant Osteria al Gjal Blanc van chef Michele Gargani. Michele gebruikt de lokale Friulaanse keuken als basis, maar past daar technieken op toe die hij leerde tijdens periodes waarin hij als chef werkzaam was in Amerika en Japan. De Friulaanse keuken met een moderne, verfijnde twist dus. We vierde de verjaardag van Martine

Op bezoek bij Aquila del Torre

en zongen mee met DJ Michele. Dag één was gelijk een aangename kennismaking met Friuli!

Dag 2.  Donderdag 25 mei Inspannen en ontspannen

Het eerste serieuze klimwerk stond op het programma, op naar de Julische Alpen de bergstreek die Oostelijk, Italië en Slovenië verbindt. Het klimmen begon in de wijngaarden die het gebied zo kenmerken, maar al gauw voerde de route ons door diepgroene bossen en over kleine, rustige wegen naar de Plan dal Jof. De klim was een echte loper om lekker in je ritme te komen. Met de klim in de benen was het tijd voor een simpele maar heerlijke lunch bij een lokale trattoria, aan tafel bij nonna. Dit was puur ontspannen; la dolce vita. Aan het eind van de rit stonden er ruim 70 kilometer en 1000 hoogtemeters op de teller.  S avonds lieten we ons in de watten leggen bij Al Tiglio, een chique restaurant op een steenworp van onze villa. Daar maakte we kennis met de prosecco van onze overburen (letterlijk!) en de veganistisch keuken van chef Max. Dat leverde zeer fraaie gerechten op die er ook nog eens prachtig uit zagen. Vooral de verfijnde desserts maakten veel indruk. Een heerlijk ontspannen zwoele avond die vroeg om een afzakkertje bij de villa.

Genieten in stijl!

Dag 3 vrijdag 26 mei Proeven en koken

Op vrijdag was er geen fietsrit gepland, tijd om te ontspannen bij het zwembad, in de tuinen of  mee te gaan naar wekelijkse versmarkt in Fargagna. Martijn gaf tekst en uitleg over de heerlijke verse groente en fruit. We liepen binnen bij de zuivelcoöperatie van het dorp voor tassen kaas en meer. Ook was er een onverwachte ontmoeting met Fabio: pastamaker, verhalenverteller en fan van Nederlandse muziek (Golden Earring, Focus en Cuby + blizzards).  Een zeer kleurrijke, wonderlijke en leerzame ontmoeting (en heerlijke ravioli).

’s Middags bezochten we het Unesco stadje  Cividale del Friuli. Het prachtige dorpje met de indrukwekkende brug en ouderwetse stadscentrum is erg mooi en leent zich perfect voor een ontspannen lunch. In ons geval bij Al Monastero, waar we in de binnentuin genoten van de rust. Het eten was goed, de bediening was beter en de lokale kazen waren het beste. Op de terugweg hadden we een afspraak bij wijnhuis Zorzon in Cormons / Colli,  het wijnhart van Friuli. Terwijl wijnmaker Giorgio druk was op het land, vertelde Petra ons over hun wijnen, het terroir van de regio en over de culinaire geschiedenis van Friuli. Met een schuin oog keken we naar de ontknoping van de negentiende Giro-etappe werd gekeken. Dolce far niente, zouden de Italianen zeggen. Eenmaal terug in de villa thuis doken we gelijk de keuken in om het diner voor de avond voor te bereiden. Veel groenten, mooie pasta, fijnen wijnen en vooral een heerlijk gezelschap. Friuli had ons nu definitief ingepakt.

Dag 4. zaterdag 27 mei De dag van de Giro

Zaterdag  stond weer volop in het teken van de fiets. We begonnen met een kort groepsritje, als herstel en gewoon omdat het kon.  Natuurlijk met een koffiestop, daarvoor ben je in Italia. Dan de auto in, op naar de bergen. Vanuit Tarvisio stond die dag de allesbeslissende 2oe etappe van de Giro d’ Italia op het programma: een loodzware klimtijdrit naar de Monte Santo di Lussari op de Sloveense grens. De omgeving was adembenemend, de koers mythische en de sfeer onbeschrijfelijk. We werden vrienden met massaal toegestroomde Slovenen, we moedigde Thymen Arensman en Bauke Mollema aan en waren getuigen van een historische ontknoping. Ondanks het  kettingincident won Primoz Roglic de tijdrit en de Giro. Daar stonden wij dan, te midden van dit Sloveense volksfeest: een wielerherinnering voor het leven. Na de koers stopte we in het bruisende Udine voor een aperitivo. Tijd op na te genieten en de dag af te sluiten met fantastische  pizza’s bij Pizzaria Alla Lampara (tip van Michele).

Wieler en eetfeest : Il Giro

Dag 5. Zondag 28 mei  Koninginnerit – Tapa Reina

De koppies stonden strak aan het ontbijt, extra broodje, extra koffietje, extra banaantje. De Koninginnedag stond op het programma en zou ons voeren door de Julische Alpen met een kort uitstapje naar Slovenië. Vier beklimmingen van formaat, 100 kilometer en ruim 2000 hoogtemeters. Het was de rit met talloze lieflijke dorpjes,  indrukwekkende vergezichten over diepgroene bergkammen, keihard zwoegen en volop genieten. Halverwege trakteerde Martijn de groep op een lunch vanuit de bus met uitzicht op de waterval. Iedereen keek met voldoening en trots terug op het voltooien van de monsterrit. Na  de lange fietsrit was het goed Aperol drinken op het villabalkon, compleet met een tafel vol lokale kaas- en vleeswaren en de beentjes omhoog. Martijn verzorgde aansluitend een heerlijk diner met lokale ingrediënten als asperges, schelpjes en garnalen. De wijnkennis werd ook weer verder uitgebreid. Eén voor één gingen de oogjes langzaam dicht.

Dag 6. Maandag 29 mei  San Simeone en door naar Carnia

Op maandag was er voor de liefhebbers nog tijd voor één laatste fietsritje: op en neer naar de Monte San Simeone. Een onbekende maar taaie klim, een smal bosweggetje met 17 haarspeldbochten zou ons leiden naar de top. Net onder de top was de weg vanwege onderhoud alleen versperd, maar het mocht de pret niet drukken. Het uitzicht over de Tagliamento rivier was prachtig en de stilte voelbaar. Kop over kop snelden we terug naar onze villa, we hadden afgesproken om op tijd terug te zijn.  Aan het einde van de middag trokken we met de auto naar de Carnische Alpen. Een weerzien met cheffin Anna Cosetti, speciaal voor ons opende zij haar restaurant Inn Pik, gelegen in het zeer pittoreske bergdorpje Pesariis (klokkenhoofdstad). Eerst kregen we een verplichte rondleiding door het dorp en het klokkenmuseum.  Eenmaal terug bij het restaurant stond wijnmaker Luca van Venchiarezza al klaar met het aperitief. Anna kookte voor ons typische bereidingen uit de Carnische keuken en Luca schonk rijkelijk zijn wijnen. Oude bekenden uit de buurt schoven nog aan, de lokale likeuren werden tevoorschijn gehaald. De verhalen werden sterker en er werd tot in de late uurtjes genoten. De perfecte afsluiting van een onvergetelijke culinaire fietsweek in Friuli.

Wijn spijs diner in Pesariis – Friuli 2023 – Vrienden voor het leven

1e Culinaire Fietsreis Valtellina (IT) mei 2022 Reisverslag

In het voorjaar van 2022 trokken we (Ties en Martijn) met een groep enthousiastelingen naar het Noord Italiaanse Valtellina voor de allereerste Culinaire Fietsreis. Wat begon als een wild plan tijdens een ‘coronadiner’ leidde tot een onvergetelijke week van fietsen, wijnproeven, koken, eten en genieten van het Italiaanse leven.

Ons verblijf: de Villa en het Kasteel

Aan het zwembad, Villa del Lupo

De eerste 5 nachten verbleven we in Villa del Luppo (de naam van onze groep, gruppo lupo Valtellina was al snel geboren). De villa lag in het hart van de Valtellina vallei bij het dorp Tresenda en op ongeveer een half uur van Sondrio. De zeer luxe villa was van alle gemakken voorzien: ruime stijlvolle kamers, grote keuken, lounge terras en een heerlijke ruime living. Het uitzicht op de bergen, de omringende wijngaarden en de tuin met zwembad maakte de villa  ‘hors categorie’.  Voor de laatste twee nachten deden we er nog een schepje bovenop. Het verblijf in Castello Foppoli (12e eeuw) dicht bij Tirano zorgde ervoor dat we ons even koning, koningin en kroonprins waanden. Het kasteel gelegen aan de voet van de iconische wielerberg de Mortirolo was sprookjesachtig, de uitzichten onovertroffen en de jacuzzi een cadeau.

Het fietsen (met als klapper Il Giro)

De week begon op de dag na aankomst met een koffieritje naar Sondrio, een ‘pittig bakkie’ dat wel. De eerste twintig kilometer liepen nog door het dal over een mooi fietspad langs de rivier de Adda.  Aan onze rechterkant zagen we de liefelijke wijndorpen op de stijlle hellingen liggen. Afslaan was dus klimmen.  De toon werd gezet voor de rest van de week, in Valtellina is klimmen ook écht klimmen! Met de eerste 60 kilometer in de benen kwamen we thuis.

Een dag later was het tijd om het parcours van de 16e Giro-etappe te verkennen. Eerst maar eens klimmen naar het dorp Teglio, dat was al een hele kluif. Eenmaal afgedaald naar de rivier stratte de loodzware klim over de Passo di Santa Cristina. De benen werden serieus getest. Op de top aten we bij Cascina Biancotti in een idyllische setting Pizzocheri. Het regionale pastagerecht met boekweit, lokale bergkaas, kool en aardappel. Zware kost maar overheerlijk. De eigenaar liet ons vol trots zijn kaas en worst kelder zien.  Na een pittige afdaling via Aprica zat de eerste serieuze etappe erop.

Wachten op de renners, Giro d ‘Italia in Valtellina

Op zondag stond La tappa reina naar Campo Moro op het programma.  Vanuit Sondrio was het bijna 2000 meter klimmen! Een flinke knauw, maar eenmaal boven bij het meer werden we beloond met schitterende vergezichten en een heerlijke lunch van de chef. Afdalen naar Sondrio was een cadeautje, op het centrale plein was het tijd voor ijs en koffie.

Gruppo Lupo, in vol ornaat

Op de dag voor ons vertrek trok de Giro d’Italia door Valtellina. Het parcours van de 16e etappe liep letterlijk voor ons kasteel langs. De helft van de groep besloot ’s ochtends nog een extra uitstapje te maken naar de Stelvio. Vroege wekker, ontbijt in de auto, om 8 uur op de fiets om vanuit Bormio de Koningin aller Alpenpassen te overwinnen. Klimmen naar 2750 meter langs sneeuwmuren: Sereen, rustig, verlaten; een prachtervaring. Terug in het kasteel stapten we met de hele groep gauw op de fiets om over het officiële parcours naar de beklimming van Teglio te fietsen. Hier zagen we de coureurs een eerste keer langskomen, waarna we met een listige binnendoor route richting de Passo di Santa Cristina trokken en de renners voor een tweede keer konden aanmoedigen. Een droomdag!

Het culinaire programma

Onze eerste afspraak was bij Mamete Prevostini. Dit oude wijnhuis wordt gezien als de grondlegger en het geweten van de wijnproductie in Valtellina. Bij het oude klooster van San Lorenzo liepen we door de wijngaarden en kregen uitleg over de vallei, het klimaat en de geschiedenis van de Valtellina. In de wijnkelder maakten we kennis met de verschillende wijnen van Mamete. Van de Botonero IGT, de Monrosé tot de Valtellina Sforzat Een zeer prettige eerste kennismaking met de regio en haar wijnen. Op advies van Mamete sloten we de avond af bij Trattoria Traversi in Berbenno, een voltreffer. Huiselijk en heerlijk.

Na de intensieve fietsdag en de stevige lunch op de tweede dag deden we het verder rustig aan. Na een middagje luieren gingen we na een heerlijk Aperol-spritz aperitief gezamenlijk de keuken in. Een ontspannen ‘bruschetteria’ was een perfecte afsluiting van de dag.

Samen koken, ontspanning na inspanning

Op zaterdagochtend was het tijd om naar de boerenmarkt in Sondrio te gaan. Met de auto welteverstaan. Lekker koffiedrinken, rondslenteren en natuurlijk inkopen doen voor de kookworkshop later op de dag.  Met tassen groenten, verse lokale kazen, alles wat er goed uitzag namen we mee om ’s avonds te bereiden. De rest van de dag was piano piano: even aan het zwembad liggen, ijsje eten, boekje lezen. ’s Avonds maakte we heerlijke salades, risotto met verse doperwten en robiolo kaas. Na het eten zaten we nog lang buiten met een  goed glas Valtellina wijn.

Na de Koninginnenetappe op zondag hadden we een afspraak bij bierbrouwer Stefano van Revertis. In een super gastvrije festivalachtige setting proefden we zijn verschillende craft bieren en kregen een rondleiding door de brouwerij. Stefano zat vol mooie verhalen en behandelde ons als lang verloren vrienden. We sloten de dag af met pizza bij Al Grano Antico.

Castello Foppoli, een droomplek

Op maandagochtend voor ons vertrek naar Castello Foppoli hadden we dicht bij de villa een afspraak met Elena Fay.  Elena leidde ons rond door de serene wijngaarden en vertelde over de verschillende wijnen, percelen en het belang van terroir voor hun wijnen. In het prachtige gerestaureerde proeflokaal in de wijngaard liet Elena ons de wijnen van Fay proeven: verfijning, topkwaliteit en liefde. Bij aankomst later die middag in ons nieuwe verblijf Castello Foppoli kookte Martijn een eenvoudige pasta lunch. ’s Avonds sloten we de dag feestelijk af met een ontspannen diner bij Merrizi in Tirano.

Na de Giro d’Italie op dinsdag hadden we onze laatste eetafspraak bij ristorante Orterie in Stazzona. Chefin Rie en haar man trakteerde ons op een unieke avond waarbij de Japans-Italiaanse vegetarische cuisine centraal stond. Later die avond gingen de remmen nog één keer los en werd er uitbundig gedanst, gedronken en tot in de late uurtjes gechilled in de jacuzzi van het kasteel. Grazie grazie grazie Valtellina, a doppa. Gruppo Lupo Valtellina

Culinaire Reis Friuli voorjaar 2016

In het voorjaar van 2016 nam ik een groep van 10 enthousiastelingen mee op een culinair avontuur naar één van mijn favoriete regio’s in Italië Friuli. We verbleven 5 dagen in agriturismo La Faula nabij Cividale en doorkruiste de regio en ontdekte alle culinaire geheimen: Prosciutto uit San Daniele, de kazen van Zoff, de koffie uit Triest, de olijfolie uit Carso en de lokale wijnen uit Collio en nog heel veel meer. Om een idee te krijgen een kort verslag van onze belevenissen in de bergregio Carnia.

Tijdens de voorbereidingen voor de Culinaire reis naar Friuli (22/26 juni 2016) stuitte ik regelmatig op de naam Gianni Cosetti. Chefkok Cosetti runde jarenlang het restaurant Roma in het noordelijk gelegen stadje Tolmezzo (regio Carnia). Het verhaal gaat dat hij eigenhandig de Carnische bergkeuken groot heeft gemaakt. De beroemde Italiaanse gastronoom Luigi Veronelli noemde hem de ‘modernste kok van Italië’. Cosetti was een regiokok avant la lettre. Toen andere koks dweepten met overzeese producten zocht hij het juist dicht bij huis. Waar je ook komt in Friuli, chefkoks buigen nederig het hoofd als de naam van Cosetti valt. Het restaurant Roma is niet meer en chef Cosetti is helaas overleden.

Op zoek naar een kookworkshop in Carnia kwam ik in contact met de uiterst vriendelijke en enthousiaste Anna. Al snel was duidelijk dat onze passie voor koken en Friuli wederzijds was. Een avond om samen te koken was snel gevonden en een programma was zo gemaakt. Anna betrok lokale producenten en leveranciers van honing, kruiden, kaas, jam en wijn bij de avond en had ideeën te over. Anna stuurde mij het menu en boven aan de receptuur viel mijn oog op de naam van haar bedrijf: Cucina Cosetti…..het zou toch niet……

Na een mooie rit vanuit San Daniele naar het noordelijke Carnia kwamen we aan het einde van de middag aan in Tolmezzo. Zoals afgesproken zou ik bellen als ik er was. Anna vroeg me, waar sta je? Nou voor een groot restaurant, restaurant Roma ken je dat? Ja, dat kende ze wel. Roma was het restaurant waar het vader vele jaren de chefkok was en waar zij als meisje van 15 de eerste kneepjes van het vak leerde.

Anna nam ons mee naar de keuken van restaurant Al Pescatore in de bossen bij Cavazzo. Een klein leger aan sommeliers, producenten, leveranciers, assistenten en vertalers stond ons op te wachten. Wat ontstond was een onvergetelijke kookavond. Er werd geproefd, gedronken, gelachen, geleerd, geluisterd, gekookt, geroken, getoast, en vooral heel erg genoten. Hoogtepunt was het maken van de lokale cjalzòns.. Een ravioli van hard deeg gevuld met lokale kruiden, ricotta en rozijn (boerenjongens – regazzi agricoltori). Eenmaal gekookt worden ze geserveerd met gesmolten boter, gerookte ricotta en salie. Heerlijk! Maar ook de appeltaart met basilicum was een hit. Tegen 23.00 uur namen we pijn in ons hart afscheid, de nacht in en terug naar La Faula.

Salone del Gusto – Turijn – Piëmonte oktober 2014, 2016 en 2018

Ik ben gek op Italië; de cultuur, de taal, de landschappen, maar vooral  de gastronomie. Iedere regio heeft zijn eigen wijnen, speciale pasta’s, ham en worst, kaas en  olijfolie.  De regionale keukens zijn ongeëvenaard en de variatie ongekend. Je kunt al dit lekkers in één weekend  beleven, proeven en ervaren. Hoe?  De Salone del Gusto Beurs in Turijn, de ultieme Italiaanse Culinaire beurs georganiseerd door Slow Food – een internationale non-profit organisatie  gericht op ambachtelijk, puur en eerlijk voedsel. In het najaar van 2014 nam ik 10 Italië-tifosi mee naar Turijn voor een onvergetelijke culinaire reis naar de Salone del Gusto en de wijnregio Piemonte.  Wat een indrukken, wat een smaken, wat een verhalen en wat een genot. Onderstaand een kort verslag van één van de deelnemers en reacties op onvergetelijke reis.

Van 24 t/m 27 oktober 2014 vond de Culinaire reis Piemonte van EETWIJN plaats. Op de dag van aankomst werden we door een gids rondgeleid door ‘culinair’ Turijn en aten bij Taverna dell Oca. De tweede dag bezochten we de wijnhuizen Olim Bauda in Nizza Montferrato (topproducent van Barbera) en Conterno Fantino (beroemd Barolo wijnhuis) in Langhe Montforte d Alba. Zowel Gianni van Olim Bauda als Chiara van Conterno ontvingen ons met heel gastvrijheid. We genoten van de lunch bij Le 2 Lanterne in Nizza compleet met witte truffel, de wijnen van Gianni en veel regionale specialiteiten. De dag werd afgesloten met een heerlijk diner bij Osteria Catari in Monforte d Alba.

Op zondag bezochten we de Slow Food beurs – Salone del Gusto in de oude Fiatfabriek Lingotto – De Salone del Gusto. Een dag lang lieten we ons verrassen, verbazen, overladen, onderdompelen in al het moois wat Italie te bieden heeft op het gebied van lekker eten. Hetty Vogel van SOGNO liet ons de Puglia hal zien, zij is kenner van de regio en gaf uitleg bij al het lekkers van de streek.. We brachten heel wat uurtjes door in de Enoteca van de beurs waar meer dan 900 wijnen te proeven zijn uit Italie. De dag werd afgesloten met een glas wijn een een lekkere primi bij fenomeen Eataly aan de Via Nizza. De dag van vertrek slenterde we door de prachtige binnenstad van Turijn, in het oude centrum dronken we een koffie, aten een broodje en dachten terug aan al het moois van de voorbije dagen. Met veel eet en wijn herinneringen, inspiratie en plezier stapte we weer op het vliegtuig naar Amsterdam. Grazie 1000 Torino, Piemonte, Salone.  A Presto!

 

Contact

Heeft u vragen? Neem vrijblijvend contact op met Eetwijn

Eetwijn
Joan Melchior Kemperstraat 75H
1051TL Amsterdam
E-mail
Mobiel
06.44.66.25.20