Culinaire reizen
Naast wijn en koken ben ik verzot op reizen. Voor wijn geldt dat je er pas echt over mee kunt praten als je in de wijnregio bent geweest. Eenmaal in de wijngaard, in de kelder, aan de keukentafel van de wijnboer of in het restaurant om de hoek leer je echt hoe de wijn in elkaar zit. Dan vergeet je de smaak, de geur en het karakter van de wijn nooit meer. Voor mooie ingredienten geldt dat net zo! Olijfolie rechtstreeks van de pers proeven is onvergetelijk, de geur van de kaaskelder gaat nooit meer uit je geheugen en de ham smaakt in San Daniele zelf het allerbest.
Je begrijpt het, ik ga er regelmatig op uit. Inspiratie op doen, kennis vergaren en genieten van wijn en eten. De Champagnekelders van Reims in bijvoorbeeld, of wandelen langs de rotweinwanderweg in de Ahr in Duitsland. Op truffeljacht in Piemonte, de bistro keuken van Lyon ontdekken of het tapas-paradijs San Sebastian onveilig maken. Inmiddels ben ik op veel plekken geweest, maar er is nog veel te ontdekken, te proeven en te leren.
NIEUW! Veni, Vini, Bici – 2e Culinaire Fietsreis Friuli (IT) 23 t/m 30 mei 2023
Ben je net als wij verliefd op Italië? Houd je van koken en lekker eten en drinken? Ben je een enthousiaste fietser? Dan is dit de droomreis waarin alles samen komt. Ga met ons mee naar Italië voor een week van fietsen en culinair genieten. Inspanning en on


tspanning in La Bella Italia. Veni, Vini, Bici! Wij – Martijn en Ties – nemen je graag aan de hand. Martijn Hendriks (1972) is de drijvende kracht achter Eetwijn: Chef, vinoloog, fanatiek fietser en Italiëkenner. Ties Wijntjes (1999) is fietsavonturier, redacteur bij WielerFlits.nl en smoorverliefd op Italië. De eerste culinaire fietsreis naar Valtellina (mei 2022) was een denderend succes. De rijke keuken, uitdagende fietstochten en unieke verblijven zorgde voor ons en onze reisgenoten voor een reis om nooit te vergeten. Een ervaring die schreeuwde om een vervolg!
Waar gaan we heen? Friuli (IT)
“Friuli is de bloedmooie stiefdochter van Italië. Het is alsof zij verborgen wordt gehouden: aan haar westkant leidt de populaire wijnregio Veneto de aandacht af, ten noorden en oosten wekken grenslanden Oostenrijk en Slovenië de indruk dat Friuli ver weg is van alles wat Italië Italiaans maakt. En in het zuiden wordt zij begrensd door de Adriatische zee, die zich daar voordoet als een stukje slotgracht zonder ophaalbrug. Het is in Friuli zo mooi dat zich een angst in je buik nestelt zolang je er verblijft, een angst voor ontwaken. Dat je wakker wordt en dat die wereld vol antracietkleurige rotswanden, bruingroene bomen en dat ijzig blauwe water van de Tagliamento-rivier opeens is verdwenen.” Aldus Lidewey van Noord in Pellegrina
Dit voorjaar reizen we af naar het pure en minder bekende noordoosten van Italie; de regio FRIULI. Friuli (officieel Friuli-Venezia-Giulia) wordt ook wel het Friesland van Italië genoemd. Naast een eigen taal zijn de ongerepte natuur en rust de overeenkomsten. Friuli ligt in het uiterste noordoosten van Italië, geklemd tussen Slovenië en Oostenrijk. Naast prachtige natuur, rust, ruimte en een eigen taal staat Friuli bekend om haar zeer authentieke keuken. De keuken wordt gedomineerd door producten afkomstig van de eigen vruchtbare grond. De regio strekt zich uit in het noorden tot de grens met Oostenrijk (met de steden Tolmezzo in subregio Carnia en Tarvisio), centraal liggen de prachtige steden Cividale en Udine. Het zuiden van Friuli heeft een lange kustlijn en dicht bij de grens met Kroatië ligt de mondaine stad Trieste (subregio Carso).
Waar verblijven we? Villa Castello di Brazza
Onze thuisbasis is een droomplek in het hart van Friuli: Villa Castello di Brazzà. De villa is gelegen net buiten het dorp Moruzzo ten noordwesten van Udine (15min – 12km). De villa ligt op de restanten van een Romeinse heuvel en naast de ruïne van Castello di Brazzà uit de 10e eeuw. De villa ligt op een privélandgoed met een grote tuin en ruim terras. Het prachtige ommuurd zwembad is een eyecatcher. Direct achter villa is een prachtig park met uitzicht op de bergen. Heerlijk voor een avondwandeling of om gebruik te maken van de tennisbaan. De villa is verdeeld over 3 etages en heeft ruime sfeervolle kamers met en-suite doucheruimte of een aparte badkamer. Er zijn twee grote zitkamers van alle gemakken voorzien waaronder een pooltafel. Er zijn twee keukens, de grote – industriële – keuken is heel geschikt om samen in te koken en diners voor te bereiden. De villa heeft een ruime schuur om de fietsen veilig op te bergen. We ontvangen jullie hier op dinsdag 23 mei aan het begin van de avond met een aperitief. We verblijven de gehele periode (7 nachten) in Villa di Brazzà. Op dinsdag 30 mei vertrekken we, waarschijnlijk met pijn in ons hart, naar huis.

Fietsen – Wat staat er op het programma?
Ons verblijf Villa Castello di Brazzà ligt net over de rivier de Tagliamento in de heuvels tussen San Daniele en Udine. Vergis je niet, vlak fietsen wordt het zeker niet. Nee, in Friuli fiets je geen alledaagse ritjes. Van heuvels tot het absolute hooggebergte en van langgerekte vlaktes tot eindeloze bossen; de diversiteit van de omgeving kenmerkt Friuli. Bergen zijn binnen handbereik, maar er zijn genoeg mogelijkheden om eerst even lekker op gang te komen. Een koffieritje met ons goed-gesoigneerde peloton zit gegarandeerd in het programma.

Uiteraard gaan we ook de bergen in. De Carnische Alpen om precies te zijn, het Italiaanse deel van de Alpen wat tegen Slovenië aan ligt. Verwacht geen ruwe bergtoppen, maar een glooiend berglandschap wat in een deken van groen is ingepakt. Zowel relatief milde beklimmingen die als middengebergte bestempeld kunnen worden, als uitdagende toppen zoals de Matajur of Kolovrat liggen binnen handbereik.
We zullen verschillende soorten ritten in het programma opnemen. Reken op ritten met afstanden van 50 á 80 kilometer en 500 á 1500 hoogtemeters. De koninginnenetappe zal 100+ kilometer en ±2000 hoogtemeters zijn. Er zal niet alle dagen gefietst worden, dus er is genoeg tijd om tussendoor even te herstellen van de inspanningen. De klapper op het fietsplezier is dat de Giro d’Italia tijdens ons verblijf drie etappes in Friuli op de agenda heeft staan. Friuli zal roze kleuren en wij kleuren mee! Wat te denken van etappe 19 door de Dolomieten, met finish onder de rook van de iconische Tre Cime di Lavaredo? Of gaan we voor de verwachtte sprintfinish in Caorle aan de kust? Meest voor de hand liggend is de loodzware individuele tijdrit op de Monte Lussari in het noorden van de Friuli bij Tarvisio. Met een passage van 3 kilometer aan 15% wordt dat zeker een spektakel. De tijdrit vindt plaats op de één na laatste dag van de Giro (zaterdag 27 mei). Op zondag vliegt het peloton naar Rome voor de slotrit.
Culinair programma – Wat staat er op het menu?
In 2016 organiseerde Martijn al een culinaire reis naar Friuli. De herinneringen zijn nog steeds levendig en warm. Terugkeren naar Friuli was een kwestie van tijd. Aan goede adressen, fijne restaurants en uitstekende wijnhuizen geen gebrek. Keuzes maken wordt het credo. Jullie kunnen rekenen op een mooi, afwisselend en spannend culinair programma. In

Friuli zijn de invloeden van de omliggende landen en overheersers uit het verleden talrijk. Beroemde Friulaanse bereidingen zijn; Frico met Montasio, goulash Triestino, vissoep van de kust, uitzonderlijke lokale ravioli en polenta uit de typische Friulaanse openhaard (fogolar). Maar kijk niet vreemd op als je sjasliek en strudel op de kaart ziet staan. Puur, recht voor zijn raap en zonder te veel opsmuk. De gastronomie als spiegel van de bewoners van de streek.
De mooiste wijnen van Friuli worden gemaakt van lokale druiven (bijvoorbeeld Friulano, refosco en Ribolla) door wijnboeren in Collio en Colli Orientali op de grens met Slovenië. Wijnhuizen als Aquila del Torre, Venchiarezza en Zorzon staan hoog op ons lijstje. Friuli is ook een echte zuivelregio, bij Borgo Paludo of Zoff kunnen we kazen proeven, maar ook verse ricotta en yoghurt om mee te koken. De noordelijke bergkaas Montasio is het meest bekende (in de buurt van Tarvisio/Monte Lussari). De tegenhanger van Parmezaan is de basis voor de beroemde Frico. Uit het schilderachtig dorpje San Daniele (dicht bij ons huis) komt de beroemde lucht-gedroogde prosciutto ham. Een bezoek bij de familie Morgante mag eigenlijk niet ontbreken. Een lunch aansluitend bij Trattoria al Portonat maakt een middag al compleet. Een andere specialiteit uit San Daniele is de gerookte forel (Friultrota).
Een andere in het oog springende plaats is Cividale. Het stadje aan de rivier de Natisone leent zich perfect om naar de markt te gaan, koffie te drinken en te lunchen. Cividale heeft de stempel UNESCO-erfgoed en ligt vlak bij de ‘wijnhoofdstad’ van Friuli, Cormons. Om het verhaal compleet te maken zou een bezoek aan Trieste ook geweldig zijn; koffiehoofdstad (Illy), bruisend, chique en prachtig gelegen aan zee. Ook daar genoeg te ontdekken: wijnhuis Parovel uit Carso bijvoorbeeld en vooral de Mediterrane keuken van Friuli. Want zo is het, Friuli biedt alles: bergen, heuvels, verstilde dorpjes, schitterende steden, groene heuvels, rivieren en zee.
Prijsindicatie en Aanmelden
De prijs voor de Culinaire Fietsreis in Friuli hebben wij voorlopig vastgesteld op € 1750 per persoon. Wanneer we het programma definitief hebben kunnen we de prijs bevestigen (we verwachten slechts marginale aanpassingen in de prijs). Aanmelden kan door te mailen naar martijn@eetwijn.com
De prijs heeft betrekking op het volgende:
- Verblijf van 7 nachten in Castello di Brazzà in Moruzzo
- Ontbijt, lunch en diner voor alle dagen
- Alle drankjes
- Eten en voorzieningen om de fietsritten goed door te komen
- Alle workshops, bezoeken, excursies en uitstapjes
Wat is niet inbegrepen?
- Wijn tijdens lunch/diner in de restaurants
- Persoonlijke uitgaven
- Verzekeringen
- Vervoer
- Gebruik 1 persoonskamer (toeslag nog te bepalen)
Praktische zaken
- Castello di Brazzà in Moruzzo ligt op 1250 km rijden van Utrecht. De snelste aanrijdroute is via München en verder door Oostenrijk.
- Als je wilt vliegen kan dat uitstekend op Venezia Marco Polo Airport (75 minuten/130 km rijden)
- We gaan uit van Afhankelijk van de precieze groepssamenstelling maken we de verdeling over de verschillende kamers.
- De groepsgrootte voor de reis zal maximaal 12 personen zijn (en 2 personen begeleiding).
- Het programma is voorlopig en wordt ruim voor vertrek definitief gemaakt.
Voor meer informatie of aanmelding mail mij martijn@eetwijn.com
1e Culinaire Fietsreis Valtellina (IT) mei 2022 Reisverslag
In het voorjaar van 2022 trokken we (Ties en Martijn) met een groep enthousiastelingen naar het Noord Italiaanse Valtellina voor de allereerste Culinaire Fietsreis. Wat begon als een wild plan tijdens een ‘coronadiner’ leidde tot een onvergetelijke week van fietsen, wijnproeven, koken, eten en genieten van het Italiaanse leven.
Ons verblijf: de Villa en het Kasteel

De eerste 5 nachten verbleven we in Villa del Luppo (de naam van onze groep, gruppo lupo Valtellina was al snel geboren). De villa lag in het hart van de Valtellina vallei bij het dorp Tresenda en op ongeveer een half uur van Sondrio. De zeer luxe villa was van alle gemakken voorzien: ruime stijlvolle kamers, grote keuken, lounge terras en een heerlijke ruime living. Het uitzicht op de bergen, de omringende wijngaarden en de tuin met zwembad maakte de villa ‘hors categorie’. Voor de laatste twee nachten deden we er nog een schepje bovenop. Het verblijf in Castello Foppoli (12e eeuw) dicht bij Tirano zorgde ervoor dat we ons even koning, koningin en kroonprins waanden. Het kasteel gelegen aan de voet van de iconische wielerberg de Mortirolo was sprookjesachtig, de uitzichten onovertroffen en de jacuzzi een cadeau.
Het fietsen (met als klapper Il Giro)
De week begon op de dag na aankomst met een koffieritje naar Sondrio, een ‘pittig bakkie’ dat wel. De eerste twintig kilometer liepen nog door het dal over een mooi fietspad langs de rivier de Adda. Aan onze rechterkant zagen we de liefelijke wijndorpen op de stijlle hellingen liggen. Afslaan was dus klimmen. De toon werd gezet voor de rest van de week, in Valtellina is klimmen ook écht klimmen! Met de eerste 60 kilometer in de benen kwamen we thuis.
Een dag later was het tijd om het parcours van de 16e Giro-etappe te verkennen. Eerst maar eens klimmen naar het dorp Teglio, dat was al een hele kluif. Eenmaal afgedaald naar de rivier stratte de loodzware klim over de Passo di Santa Cristina. De benen werden serieus getest. Op de top aten we bij Cascina Biancotti in een idyllische setting Pizzocheri. Het regionale pastagerecht met boekweit, lokale bergkaas, kool en aardappel. Zware kost maar overheerlijk. De eigenaar liet ons vol trots zijn kaas en worst kelder zien. Na een pittige afdaling via Aprica zat de eerste serieuze etappe erop.

Op zondag stond La tappa reina naar Campo Moro op het programma. Vanuit Sondrio was het bijna 2000 meter klimmen! Een flinke knauw, maar eenmaal boven bij het meer werden we beloond met schitterende vergezichten en een heerlijke lunch van de chef. Afdalen naar Sondrio was een cadeautje, op het centrale plein was het tijd voor ijs en koffie.

Op de dag voor ons vertrek trok de Giro d’Italia door Valtellina. Het parcours van de 16e etappe liep letterlijk voor ons kasteel langs. De helft van de groep besloot ’s ochtends nog een extra uitstapje te maken naar de Stelvio. Vroege wekker, ontbijt in de auto, om 8 uur op de fiets om vanuit Bormio de Koningin aller Alpenpassen te overwinnen. Klimmen naar 2750 meter langs sneeuwmuren: Sereen, rustig, verlaten; een prachtervaring. Terug in het kasteel stapten we met de hele groep gauw op de fiets om over het officiële parcours naar de beklimming van Teglio te fietsen. Hier zagen we de coureurs een eerste keer langskomen, waarna we met een listige binnendoor route richting de Passo di Santa Cristina trokken en de renners voor een tweede keer konden aanmoedigen. Een droomdag!
Het culinaire programma
Onze eerste afspraak was bij Mamete Prevostini. Dit oude wijnhuis wordt gezien als de grondlegger en het geweten van de wijnproductie in Valtellina. Bij het oude klooster van San Lorenzo liepen we door de wijngaarden en kregen uitleg over de vallei, het klimaat en de geschiedenis van de Valtellina. In de wijnkelder maakten we kennis met de verschillende wijnen van Mamete. Van de Botonero IGT, de Monrosé tot de Valtellina Sforzat Een zeer prettige eerste kennismaking met de regio en haar wijnen. Op advies van Mamete sloten we de avond af bij Trattoria Traversi in Berbenno, een voltreffer. Huiselijk en heerlijk.
Na de intensieve fietsdag en de stevige lunch op de tweede dag deden we het verder rustig aan. Na een middagje luieren gingen we na een heerlijk Aperol-spritz aperitief gezamenlijk de keuken in. Een ontspannen ‘bruschetteria’ was een perfecte afsluiting van de dag.

Op zaterdagochtend was het tijd om naar de boerenmarkt in Sondrio te gaan. Met de auto welteverstaan. Lekker koffiedrinken, rondslenteren en natuurlijk inkopen doen voor de kookworkshop later op de dag. Met tassen groenten, verse lokale kazen, alles wat er goed uitzag namen we mee om ’s avonds te bereiden. De rest van de dag was piano piano: even aan het zwembad liggen, ijsje eten, boekje lezen. ’s Avonds maakte we heerlijke salades, risotto met verse doperwten en robiolo kaas. Na het eten zaten we nog lang buiten met een goed glas Valtellina wijn.
Na de Koninginnenetappe op zondag hadden we een afspraak bij bierbrouwer Stefano van Revertis. In een super gastvrije festivalachtige setting proefden we zijn verschillende craft bieren en kregen een rondleiding door de brouwerij. Stefano zat vol mooie verhalen en behandelde ons als lang verloren vrienden. We sloten de dag af met pizza bij Al Grano Antico.

Op maandagochtend voor ons vertrek naar Castello Foppoli hadden we dicht bij de villa een afspraak met Elena Fay. Elena leidde ons rond door de serene wijngaarden en vertelde over de verschillende wijnen, percelen en het belang van terroir voor hun wijnen. In het prachtige gerestaureerde proeflokaal in de wijngaard liet Elena ons de wijnen van Fay proeven: verfijning, topkwaliteit en liefde. Bij aankomst later die middag in ons nieuwe verblijf Castello Foppoli kookte Martijn een eenvoudige pasta lunch. ’s Avonds sloten we de dag feestelijk af met een ontspannen diner bij Merrizi in Tirano.
Na de Giro d’Italie op dinsdag hadden we onze laatste eetafspraak bij ristorante Orterie in Stazzona. Chefin Rie en haar man trakteerde ons op een unieke avond waarbij de Japans-Italiaanse vegetarische cuisine centraal stond. Later die avond gingen de remmen nog één keer los en werd er uitbundig gedanst, gedronken en tot in de late uurtjes gechilled in de jacuzzi van het kasteel. Grazie grazie grazie Valtellina, a doppa. Gruppo Lupo Valtellina
Culinaire Reis Friuli voorjaar 2016
In het voorjaar van 2016 nam ik een groep van 10 enthousiastelingen mee op een culinair avontuur naar één van mijn favoriete regio’s in Italië Friuli. We verbleven 5 dagen in agriturismo La Faula nabij Cividale en doorkruiste de regio en ontdekte alle culinaire geheimen: Prosciutto uit San Daniele, de kazen van Zoff, de koffie uit Triest, de olijfolie uit Carso en de lokale wijnen uit Collio en nog heel veel meer. Om een idee te krijgen een kort verslag van onze belevenissen in de bergregio Carnia.
Tijdens de voorbereidingen voor de Culinaire reis naar Friuli (22/26 juni 2016) stuitte ik regelmatig op de naam Gianni Cosetti. Chefkok Cosetti runde jarenlang het restaurant Roma in het noordelijk gelegen stadje Tolmezzo (regio Carnia). Het verhaal gaat dat hij eigenhandig de Carnische bergkeuken groot heeft gemaakt. De beroemde Italiaanse gastronoom Luigi Veronelli noemde hem de ‘modernste kok van Italië’. Cosetti was een regiokok avant la lettre. Toen andere koks dweepten met overzeese producten zocht hij het juist dicht bij huis. Waar je ook komt in Friuli, chefkoks buigen nederig het hoofd als de naam van Cosetti valt. Het restaurant Roma is niet meer en chef Cosetti is helaas overleden.
Op zoek naar een kookworkshop in Carnia kwam ik in contact met de uiterst vriendelijke en enthousiaste Anna. Al snel was duidelijk dat onze passie voor koken en Friuli wederzijds was. Een avond om samen te koken was snel gevonden en een programma was zo gemaakt. Anna betrok lokale producenten en leveranciers van honing, kruiden, kaas, jam en wijn bij de avond en had ideeën te over. Anna stuurde mij het menu en boven aan de receptuur viel mijn oog op de naam van haar bedrijf: Cucina Cosetti…..het zou toch niet……
Na een mooie rit vanuit San Daniele naar het noordelijke Carnia kwamen we aan het einde van de middag aan in Tolmezzo. Zoals afgesproken zou ik bellen als ik er was. Anna vroeg me, waar sta je? Nou voor een groot restaurant, restaurant Roma ken je dat? Ja, dat kende ze wel. Roma was het restaurant waar het vader vele jaren de chefkok was en waar zij als meisje van 15 de eerste kneepjes van het vak leerde.
Anna nam ons mee naar de keuken van restaurant Al Pescatore in de bossen bij Cavazzo. Een klein leger aan sommeliers, producenten, leveranciers, assistenten en vertalers stond ons op te wachten. Wat ontstond was een onvergetelijke kookavond. Er werd geproefd, gedronken, gelachen, geleerd, geluisterd, gekookt, geroken, getoast, en vooral heel erg genoten. Hoogtepunt was het maken van de lokale cjalzòns.. Een ravioli van hard deeg gevuld met lokale kruiden, ricotta en rozijn (boerenjongens – regazzi agricoltori). Eenmaal gekookt worden ze geserveerd met gesmolten boter, gerookte ricotta en salie. Heerlijk! Maar ook de appeltaart met basilicum was een hit. Tegen 23.00 uur namen we pijn in ons hart afscheid, de nacht in en terug naar La Faula.
Salone del Gusto – Turijn – Piëmonte oktober 2014, 2016 en 2018
Ik ben gek op Italië; de cultuur, de taal, de landschappen, maar vooral de gastronomie. Iedere regio heeft zijn eigen wijnen, speciale pasta’s, ham en worst, kaas en olijfolie. De regionale keukens zijn ongeëvenaard en de variatie ongekend. Je kunt al dit lekkers in één weekend beleven, proeven en ervaren. Hoe? De Salone del Gusto Beurs in Turijn, de ultieme Italiaanse Culinaire beurs georganiseerd door Slow Food – een internationale non-profit organisatie gericht op ambachtelijk, puur en eerlijk voedsel. In het najaar van 2014 nam ik 10 Italië-tifosi mee naar Turijn voor een onvergetelijke culinaire reis naar de Salone del Gusto en de wijnregio Piemonte. Wat een indrukken, wat een smaken, wat een verhalen en wat een genot. Onderstaand een kort verslag van één van de deelnemers en reacties op onvergetelijke reis.
Van 24 t/m 27 oktober 2014 vond de Culinaire reis Piemonte van EETWIJN plaats. Op de dag van aankomst werden we door een gids rondgeleid door ‘culinair’ Turijn en aten bij Taverna dell Oca. De tweede dag bezochten we de wijnhuizen Olim Bauda in Nizza Montferrato (topproducent van Barbera) en Conterno Fantino (beroemd Barolo wijnhuis) in Langhe Montforte d Alba. Zowel Gianni van Olim Bauda als Chiara van Conterno ontvingen ons met heel gastvrijheid. We genoten van de lunch bij Le 2 Lanterne in Nizza compleet met witte truffel, de wijnen van Gianni en veel regionale specialiteiten. De dag werd afgesloten met een heerlijk diner bij Osteria Catari in Monforte d Alba.
Op zondag bezochten we de Slow Food beurs – Salone del Gusto in de oude Fiatfabriek Lingotto – De Salone del Gusto. Een dag lang lieten we ons verrassen, verbazen, overladen, onderdompelen in al het moois wat Italie te bieden heeft op het gebied van lekker eten. Hetty Vogel van SOGNO liet ons de Puglia hal zien, zij is kenner van de regio en gaf uitleg bij al het lekkers van de streek.. We brachten heel wat uurtjes door in de Enoteca van de beurs waar meer dan 900 wijnen te proeven zijn uit Italie. De dag werd afgesloten met een glas wijn een een lekkere primi bij fenomeen Eataly aan de Via Nizza. De dag van vertrek slenterde we door de prachtige binnenstad van Turijn, in het oude centrum dronken we een koffie, aten een broodje en dachten terug aan al het moois van de voorbije dagen. Met veel eet en wijn herinneringen, inspiratie en plezier stapte we weer op het vliegtuig naar Amsterdam. Grazie 1000 Torino, Piemonte, Salone. A Presto!