Culinaire reizen

Naast wijn en koken ben ik verzot op reizen. Voor wijn geldt dat je er pas echt over mee kunt praten als je in de wijnregio bent geweest. Eenmaal in de wijngaard, in de kelder, aan de keukentafel van de wijnboer of in het restaurant om de hoek leer je echt hoe de wijn in elkaar zit. Dan vergeet je de smaak, de geur en het karakter van de wijn nooit meer. Voor mooie ingredienten geldt dat net zo! Olijfolie rechtstreeks van de pers proeven is onvergetelijk, de geur van de kaaskelder gaat nooit meer uit je geheugen en de ham smaakt in San Daniele zelf het allerbest.

Je begrijpt het, ik ga er regelmatig op uit.  Inspiratie op doen, kennis vergaren en genieten van wijn en eten.  De Champagnekelders van Reims in bijvoorbeeld, of wandelen langs de rotweinwanderweg in de Ahr in Duitsland. Op truffeljacht in Piemonte, de bistro keuken van Lyon ontdekken of het tapas-paradijs San Sebastian onveilig maken. Inmiddels ben ik op veel plekken geweest, maar er is nog veel te ontdekken, te proeven en  te leren.

Culinaire reis Friuli voorjaar 2016

In het voorjaar van 2016 nam ik een groep van 10 enthousiastelingen mee op een culinair avontuur naar één van mijn favoriete regio’s in Italië Friuli. We verbleven 5 dagen in agriturismo La Faula nabij Cividale en doorkruiste de regio en ontdekte alle culinaire geheimen: Prosciutto uit San Daniele, de kazen van Zoff, de koffie uit Triest, de olijfolie uit Carso en de lokale wijnen uit Collio en nog heel veel meer. Om een idee te krijgen een kort verslag van onze belevenissen in de bergregio Carnia.

Tijdens de voorbereidingen voor de Culinaire reis naar Friuli (22/26 juni 2016) stuitte ik regelmatig op de naam Gianni Cosetti. Chefkok Cosetti runde jarenlang het restaurant Roma in het noordelijk gelegen stadje Tolmezzo (regio Carnia). Het verhaal gaat dat hij eigenhandig de Carnische bergkeuken groot heeft gemaakt. De beroemde Italiaanse gastronoom Luigi Veronelli noemde hem de ‘modernste kok van Italië’. Cosetti was een regiokok avant la lettre. Toen andere koks dweepten met overzeese producten zocht hij het juist dicht bij huis. Waar je ook komt in Friuli, chefkoks buigen nederig het hoofd als de naam van Cosetti valt. Het restaurant Roma is niet meer en chef Cosetti is helaas overleden.

Op zoek naar een kookworkshop in Carnia kwam ik in contact met de uiterst vriendelijke en enthousiaste Anna. Al snel was duidelijk dat onze passie voor koken en Friuli wederzijds was. Een avond om samen te koken was snel gevonden en een programma was zo gemaakt. Anna betrok lokale producenten en leveranciers van honing, kruiden, kaas, jam en wijn bij de avond en had ideeën te over. Anna stuurde mij het menu en boven aan de receptuur viel mijn oog op de naam van haar bedrijf: Cucina Cosetti…..het zou toch niet……

Na een mooie rit vanuit San Daniele naar het noordelijke Carnia kwamen we aan het einde van de middag aan in Tolmezzo. Zoals afgesproken zou ik bellen als ik er was. Anna vroeg me, waar sta je? Nou voor een groot restaurant, restaurant Roma ken je dat? Ja, dat kende ze wel. Roma was het restaurant waar het vader vele jaren de chefkok was en waar zij als meisje van 15 de eerste kneepjes van het vak leerde.

Op bezoek bij Aquila del Torre

Anna nam ons mee naar de keuken van restaurant Al Pescatore in de bossen bij Cavazzo. Een klein leger aan sommeliers, producenten, leveranciers, assistenten en vertalers stond ons op te wachten. Wat ontstond was een onvergetelijke kookavond. Er werd geproefd, gedronken, gelachen, geleerd, geluisterd, gekookt, geroken, getoast, en vooral heel erg genoten. Hoogtepunt was het maken van de lokale cjalzòns.. Een ravioli van hard deeg gevuld met lokale kruiden, ricotta en rozijn (boerenjongens – regazzi agricoltori). Eenmaal gekookt worden ze geserveerd met gesmolten boter, gerookte ricotta en salie. Heerlijk! Maar ook de appeltaart met basilicum was een hit. Tegen 23.00 uur namen we pijn in ons hart afscheid, de nacht in en terug naar La Faula.

Salone del Guso – Turijn – Piëmonte oktober 2014 en 2016

Ik ben gek op Italië; de cultuur, de taal, de landschappen, maar vooral  de gastronomie. Iedere regio heeft zijn eigen wijnen, speciale pasta’s, ham en worst, kaas en  olijfolie.  De regionale keukens zijn ongeëvenaard en de variatie ongekend. Je kunt al dit lekkers in één weekend  beleven, proeven en ervaren. Hoe?  De Salone del Gusto Beurs in Turijn, de ultieme Italiaanse Culinaire beurs georganiseerd door Slow Food – een internationale non-profit organisatie  gericht op ambachtelijk, puur en eerlijk voedsel. In het najaar van 2014 nam ik 10 Italië-tifosi mee naar Turijn voor een onvergetelijke culinaire reis naar de Salone del Gusto en de wijnregio Piemonte.  Wat een indrukken, wat een smaken, wat een verhalen en wat een genot. Onderstaand een kort verslag van één van de deelnemers en reacties op onvergetelijke reis.

Van 24 t/m 27 oktober 2014 vond de Culinaire reis Piemonte van EETWIJN plaats. Op de dag van aankomst werden we door een gids rondgeleid door ‘culinair’ Turijn en aten bij Taverna dell Oca. De tweede dag bezochten we de wijnhuizen Olim Bauda in Nizza Montferrato (topproducent van Barbera) en Conterno Fantino (beroemd Barolo wijnhuis) in Langhe Montforte d Alba. Zowel Gianni van Olim Bauda als Chiara van Conterno ontvingen ons met heel gastvrijheid. We genoten van de lunch bij Le 2 Lanterne in Nizza compleet met witte truffel, de wijnen van Gianni en veel regionale specialiteiten. De dag werd afgesloten met een heerlijk diner bij Osteria Catari in Monforte d Alba.

Het beste van het beste op Slow Food, Salone del Gusto

Op zondag bezochten we de Slow Food beurs – Salone del Gusto in de oude Fiatfabriek Lingotto – De Salone del Gusto. Een dag lang lieten we ons verrassen, verbazen, overladen, onderdompelen in al het moois wat Italie te bieden heeft op het gebied van lekker eten. Hetty Vogel van SOGNO liet ons de Puglia hal zien, zij is kenner van de regio en gaf uitleg bij al het lekkers van de streek.. We brachten heel wat uurtjes door in de Enoteca van de beurs waar meer dan 900 wijnen te proeven zijn uit Italie. De dag werd afgesloten met een glas wijn een een lekkere primi bij fenomeen Eataly aan de Via Nizza. De dag van vertrek slenterde we door de prachtige binnenstad van Turijn, in het oude centrum dronken we een koffie, aten een broodje en dachten terug aan al het moois van de voorbije dagen. Met veel eet en wijn herinneringen, inspiratie en plezier stapte we weer op het vliegtuig naar Amsterdam. Grazie 1000 Torino, Piemonte, Salone.  A Presto!

 

Contact

Heeft u vragen? Neem vrijblijvend contact op met Eetwijn

Eetwijn
Joan Melchior Kemperstraat 75H
1051TL Amsterdam
E-mail
Mobiel
06.44.66.25.20