Workshops bij Eetwijn – Open inschrijving

Op deze pagina vind je de workshops in studio Eetwijn met een open inschrijving. Je kunt je voor de workshops individueel aanmelden, de groepen zijn over het algemeen niet groter dan 12 personen. Afhankelijk van het seizoen, inspiratie en actualiteit worden de thema’s bepaald. Origineel, leerzaam, lekker en gezellig.

Kookworkshop – De Romeinse keuken (open inschrijving) dinsdag 25 april 2023

Als je het hebt over de keuken van Rome is het goed een onderscheid te maken tussen de stad (La Citta) en het achterland (de provincie Lazio / Latium). In de eeuwige stad zijn door de eeuwen heen vele volken gepasseerd. Het is niet vreemd dat de huidige Romeinse keuken invloeden heeft uit vele hoeken van de wereld. Lekker eten is de Romeinen van oudsher met de paplepel ingegoten. Een Romein die aan de basis stond van de ‘ kunst van het lekkere eten’ is Apicius. Deze steenrijke Romein (een culi avant la lettre) leefde in de eerste eeuw van onze jaartelling en begon met het schrijven en bijhouden van receptuur. Zijn werk is eeuwen later gebundeld tot het allereerste Italiaanse ‘kookboek’ re-coquinaria. We zullen tijdens de workshop zeker één van zijn recepturen koken. Lange tijd  is lekker, uitgebreid en exclusief eten iets geweest voor de rijke Romeinen. Geloof het of niet maar de gekonfijte mussentongetjes uit Asterix en Obelix zitten dicht bij de waarheid. De rest van het Romeinse volk moest het doen met de ‘cucina povere’, de keuken van de armen. Als je nu in Roma op de menukaarten van de osteria’s en trattoria’s kijkt, zie juist die gerechten overal terug. Klassiekers zijn het: spaghetti alla carbonara, spaghetti all’amatriciana en natuurlijk pasta cacio e pepe (vaak met tonnarelli een soort

Artisjokken op de markt van Testaccio

vierkante spaghetti). Daar gaan we zeker iets mee doen tijdens de workshop, zeg het maar! Om een goed idee te krijgen van een regionale keuken is een bezoek aan een versmarkt een must. Ik ging naar de overdekte markt van Testaccio. De oude slachthuiswijk aan de oevers van de Tiber (hier was vroeger de haven waar alle verswaar binnenkwam) is erg levendig en barst van de eethuizen. Op de markt voeren de typische Romeinse groenten de boventoon: artisjokken, courgette(bloemen), puntarella en cichorei. Met massa’s aangeboden en verkocht! Heerlijk als antipasti, voor op de bruchetta’s en als contorni/bijgerecht. Ook aan lekkere zoetjes geen gebrek, de typische Romainse maritozzi bijvoorbeeld: briochebroodjes met verse slagroom voor na het eten of bij de koffie. En wijn? Eerlijk gezegd heeft de regio Lazio niet een geweldige reputatie. Je voelt het al aankomen…..onterecht. Wijn is zo oud als de weg naar Rome, dus als ze ergens zouden moeten weten hoe een goede wijn gemaakt wordt is het wel hier.. De huidige Romeinse wijnen worden echter vrijwel alleen lokaal geschonken en zijn zodoende onbekend buiten de provincie. De witte Frascati en de rode Cesanese del Piglio hebbem mij zeer verrast. Pareltjes! Ik ga mijn best doen om de wijnen aan je te laten proeven. Zin in een avond koken, proeven en leren? Meld je aan voor een smakelijke en gezellige kookworkshop in Romeinse sferen.

  • Wat: Kookworkshop de Romeinse keuken (open inschrijving)
  • Wanneer: dinsdag 25 april 2023, aanvang 18:30 uur – einde rond 22.30 uur
  • Waar: Studio Eetwijn, J.M. Kemperstraat 75H, Amsterdam
  • Kosten: € 69,50 per persoon

Schrijf je hier in!

Contact

Heeft u vragen? Neem vrijblijvend contact op met Eetwijn

Eetwijn
Joan Melchior Kemperstraat 75H
1051TL Amsterdam
E-mail
Mobiel
06.44.66.25.20