The Best of III…….Gnocchi met geroosterde ‘tricolore’ van wortel, citroentijm en stracchino – 17 februari 2022

Wel eens gehoord van vergeten groenten? Je zou denken dat is het tasje met groenten die je bent vergeten bij de groentekraam op de markt. Maar nee. Onder vergeten groenten verstaan we groenten waar we het bestaan van waren vergeten. De meest populaire vergeten groenten zijn: meiraap, pastinaak, aardpeer, goudbiet, schorseneren en peterseliewortel. ‘We zijn ze niet voor niets vergeten hoor’, zei mijn doorgewinterde groenteboer eens. Door ze als vergeten te bestempelen zijn de meesten weer terug van weggeweest. Nooit weggeweest en zelfs koninklijk is onze vertrouwde oranje wortel. De oerwortel is van oorsprong wit en geel en werd meegenomen uit het Midden-Oosten. De Hollanders ontwikkelde in de 16e eeuw een oranje variant. De oranje wortel werd opgedragen aan het huis van Oranje-Nassau en zo werd de Dutch carrot geboren. De wortel heeft haar plek gevonden in onze traditionele gerechten zoals hutspot en snert.  Goedkoop, voedzaam en gezond.

Gnocchi met geroosterde tricolore van wortel, sun-blushed tomaat, citroentijm en stracchino

Gnocchi (voor de zekerheid nog even, spreek uit als njokkie) was een eye opener voor menigeen tijdens een aantal eerdere edities van koken in tijd van corona. Van onaantrekkelijke aardappelballetje tot zeer smakelijk krokant gebakken klassieker uit de Italiaanse keuken. De combinatie met verschillende wortelsoorten is niet alleen kleurrijk maar ook superlekker. We maken het gerecht af met Stracchino kaas (ook wel crescenza genoemd). Aan de basis van deze kaas staat de volle melk van koeien die de bergweiden verlaten voor hun welverdiende winterrust in de vallei. De naam stracchini komt uit het lokale dialect en wil zo veel zeggen als vermoeid.

Ingrediënten voor 4 personen: 750 gram (verse) Gnocchi, 750 gram tricolore wortel (denk aan paarse wortel, pastinaak, peterseliewortel, gele en oranje wortel) 150 gram stracchino, 2 teentjes knoflook, 2 El citroentijm (blaadjes), 50 gram sun-blushed tomaat (in olie en gekruid), peper, zout en olijfolie. Cursief geschreven Ingrediënten worden niet meegeleverd

Bereidingswijze: 
Begin met de wortelsoorten, neem een goede dunschiller en verwijder de schil netjes. Snijd de kontjes van de wortel en de dunne topjes. Snijd de wortels vervolgens in mooie gelijke stukken, bijvoorbeeld in ringen van een halve cm. (Halveer dan de grootste, als ze te groot zijn worden ze niet gaar, zijn ze weer te klein dan verbranden of verpieteren ze). Leg de wortels op een ruime ondiepe plaat met bakpapier. Leg soort bij soort, de paarse geeft nogal af namelijk. Besprenkel met olijfolie, de citroentijmblaadjes, peper en zout en de grof opgesneden knoflook. Plaats de plaat in een voorverwarmde oven van 200 graden. Na ongeveer een half uur roosteren kun je de drie wortels wel samenvoegen en even lekker doorscheppen. De paarse hou je apart! Zet de plaat terug in de oven, na nog een klein half uur zijn de wortels mooi geroosterd en gaar.

Het afmaken en opmaken: Neem een ruime pan met water, breng water aan de kook. Neem ook een diepe koekenpan, bak hierin de grof opgesneden sun-blushed tomaatjes in een beetje olie of boter. Als het water in de pan kookt kunnen de gnocchi erin, na een minuutje of twee komen ze bovendrijven. Schep ze er met een spaan uit het water. Laat heel goed uitlekken en voeg ze toe aan de hete pan met tomaatjes. Bak ze kort zodat ze iets kleur krijgen (en lekker mengen met de tomaatjes). Voeg dan de worteltjes toe en schep voorzichtig door. Breng eventueel op smaak met iets peper en zout. Serveer met de stracchino kaas en misschien nog wat verse citroentijmblaadjes.

Bijgerecht – Geroosterde (superlekkere!) spruitjes met kikkererwten en honingdressing

Ingrediënten voor 4 personen 350 gram spruitjes,150 gram kikkererwten, scheut olijfolie, peper en zout, 2 bosuitjes, rasp van een sinaasappel. Voor de dressing: 3 EL honing, 2 EL rode wijnazijn, snuf chilipeper, zout. Cursief geschreven Ingrediënten worden niet meegeleverd

Bereidingswijze: 
Snijd de kontjes van de spruiten, verwijder de lelijke buitenste bladen en snijd ze over de lengte in twee. Spreid de spruiten over een ruime ovenplaat met bakpapier en besprenkel met olie en wat zout en verse peper. Hussel even. Rooster in de oven op 200 graden gedurende een klein half uur tot ze flink gekleurd zijn. Na 20 minuten kun je de (afgespoelde) kikkererwten toevoegen om even mee te laten bakken. Maak de dressing: Verwarm de honing in een pannetje, de honing mag iets donkerder worden. Voeg azijn en chili toe. Laat de dressing iets inkoken. Haal de spruitjes en de kikkererwten uit de oven en plaats in een ruime diepe schaal, voeg de dressing toe. Meng goed en garneer met de heel fijngesneden bosui en rasp van citroen of sinaasappel.

Contact

Heeft u vragen? Neem vrijblijvend contact op met Eetwijn

Eetwijn
Joan Melchior Kemperstraat 75H
1051TL Amsterdam
E-mail
Mobiel
06.44.66.25.20